Normalleşme zamları enflasyonu besliyor

Haziranda enflasyon aylık bazda yüzde 1.94, yıllık bazda ise yüzde 17.53 arttı. Böylece yıllık enflasyon Mayıs 2019'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Üretici fiyatlarında yıllık artış ise yüzde 42.89 oldu. Buna göre tüketici enflasyonu ile üretici enflasyonu arasındaki fark 25.36 puana ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Enflasyonun beklenenden yüksek gelmesinde normalleşme adımlarının atıldığı sektörlerde yapılan zamlar etkili oldu. Aylık en yüksek fiyat artışı yüzde 4.50 ile ev eşyası, yüzde 4.46 ile eğlence ve kültür ve yüzde 3.82 ile lokanta ve oteller oldu.

ULAŞIM % 26.29 ZAMLANDI

Ulaştırmada aylık bazda fiyat artışı yüzde 2.79 olurken bu sektör yıllık bazda en fazla zam yapan sektör oldu. Ulaşım zammı yıllık ortalama yüzde 26.29 oldu. Ürün ve hizmet bazında ise geçen ay, yüzde 50.6 ile yurtiçi turlar zam şampiyonu oldu.

EKONOMİSTLERİN YIL SONU BEKLENTİSİ % 17

Ekonomistler, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) geçen ay piyasa beklentilerinin üzerinde arttığını belirterek Merkez Bankası'nın gelecek dönemde para politikasında daha sıkı duruş gösterebileceğini belirtti. Ekonomist Haluk Bürümcekçi "Enflasyonun üçüncü çeyrek sonunda yüzde 19'u gördükten sonra yılı yüzde 16-17 aralığında bitirmesi beklenebilir" dedi.