Normalleşme döneminde kiracıların elini rahatlatacak düzenleme 1 Temmuz'da hayata geçiyor

Türkiye 1 Haziran itibariyle normalleşme sürecine adım attı. Pandemi döneminde oluşan ekonomik sıkıntıların aşılması adına ise destek programları devreye alındı. Geçtiğimiz günler içerisinde AVM'lerde kira desteği başlatılırken, çok sayıda AVM'de ise kiralar yüzde 50 alınmaya başladı. Yeni düzenlemeler ise 1 Temmuz'da hayata geçiyor.

Pandemi döneminde zor günler geçiren binlerce iş yerine nefes aldıracak yeni düzenlemeler ise 1 Temmuz'da yaşama geçiyor.

İŞ YERİ SAHİPLERİ NEFES ALACAK

Borçlar Kanunu'ndaki iş yeri kiracılarını zor durumda bırakan maddeler bu tarihten itibaren geçersiz sayılacak. Devir için haklı gerekçe koşulu getirilirken, kiracı bulan sözleşme süresinden önce işyerini tazminatsız tahliye edebilecek.

Başta AVM'ler olmak üzere kiracıların elini rahatlatacak düzenleme neleri içeriyor?

Ödemede zorluk çeken kiracılar, bir ayı ödemezlerse kalan ayların tamamını peşin ödemek zorunda değiller. Buna yönelik ödeme ve cezai şartlar geçersiz sayılacak.

ERKEN FESİHE TAZMİNAT AYARI

Yeni düzenlemeler şöyle;

Kiracılar iş yerini başkasına devredebilecek.

Sözleşme süresinden önce iş yerini tahliye edenler yerine kiracı bulduğunda erken fesihten dolayı tazminat ödemekten kurtulacak.

KİRACI ALEYHİNE DÜZENLEME YASAĞI GETİRİLİYOR

Yeni düzenlemeyle kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında kiracı aleyhine değişiklik yapılamayacağı hüküm altına alınıyor. Söz konusu maddeyle sözleşmedeki zayıf taraf olduğu kabul edilen kiracı, kiraya verene karşı korunacak. Kiracı aleyhine düzenleme yasağı getiriliyor. Kiracıya kira bedeli ve temizlik, aidat bakım gideri gibi yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü getirilemeyeceği hüküm altına alınıyor.