Normalleşince gaza bastık

Avrupa'da yaprak kımıldamazken Türkiye'de araç satışları avantajlı kredi paketiyle gaza bastı. Haziranda beklentileri sollayan araç satışları yüzde 66.3 artışla yaklaşık 71 bin adede çıktı.

SÜMER DEMİRCİLER

Konuttan sonra araç satışları da haziranda zirve yaptı. Kamu bankalarının yüzde 0.49-0.69’la verdiği avantajlı kredi, ertelenen talep ve toplu taşımadan kaçınma isteği tüketicileri araç alımına yönlendirince haziran ayında 70 bin 973 adetle yeni bir satış rekoru kırıldı. Avrupa’da yaprak kımıldamazken Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç satışları haziranda yüzde 66.3, otomobil satışları yüzde 58.4, hafif ticari araç satışları da yüzde 108.7 arttı. Haziranda 57 bin 67 adet otomobil, 13 bin 906 adet de hafif ticari araç satıldı.

HEDEFLER YÜKSELDİ

Bu yılın ocak-haziran döneminde ise otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 30.2 oranında atarak 254 bin 68 adet olarak gerçekleşti. Haziranda yaşanan zirve sonrası sektör, yıl sonu toplam pazar tahminini 600-650 bin adet olarak güncellendi. Yerli üretime kamu bankalarının verdiği avantajlı krediler satışlarda da etkisini yoğun olarak hissettirdi. Haziran ayında Renault binek otomobildeki liderliğini yükselterek korurken, 12 bin 94 adet satışla zirvede yer aldı. Fiat 9.231 adet otomobil satışıyla ikinci sırada yer aldı.

İlk 6 ayda kasa tiplerine göre bakıldığında SUV modellerdeki artış devam etti. İlk 6 ayda sedan modeller yüzde 44 (89.767 adet), SUV modeller yüzde 27.5 (56.096 adet) pay alırken hatchback modeller Renault Clio ve Opel Corsa’nın olumlu etkisine rağmen yüzde 25.23 (51.309 adet) ile üçüncü sıraya geriledi.

‘SALGIN SONRASI YATIRIM GELEBİLİR’

Salgın sonrası otomotiv üretimde lojistiğin öneminin artığını vurgulayan ODD Başkanı Ali Bilaloğlu, bu durumun Türkiye’ye avantaj yaratacağını ifade etti. Bilaloğlu “Türkiye’nin coğrafik konumu diğer avantajlarının üstüne lojistik de eklendiğinde üretim konusunda cazibesi artacak. Avrupa’daki üreticiler pandemi sonrası Türkiye’de yeniden otomotiv tesisi yatırımını gündeme alacaklardır” dedi.

İTHAL-YERLİ MAKASI KAPANDI

Son üç yılın en iyi Temmuz satışlarında ithal yerli farkının neredeyse kapandığını vurgulayan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu, “Haziran ayında 35 bin 295 adet yerli araç satılırken, ithal pazarı ise 35 bin 678 adet olarak gerçekleşti. Geçen yıl haziran ayında yerli ve ithal araç satışları arasında 2 bin 716 adetlik fark vardı” dedi. Bu arada otomobil pazarı da 10 yıllık haziran ayı ortalama satışlara göre yüzde 6.2 artış gösterdi.