AKŞAM
AYDIN TÜRKMEN
Katma değerli üretim ve ihracat, rekabette avantaj yaratıyor. Katma değerli üretimi sağlayan en önemli etken ise teknolojik güç. Bu nedenle dünya pazarında iddiası olan şirketler araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) yatırımlarına hız veriyor. Sabancı Holding, topluluk şirketlerinden Çimsa ve Kordsa'ya ev sahipliği yapacak Sabancı Teknoloji Merkezi'ni Almanya'da hayata geçirdi. Avrupa'nın en güçlü inovasyon merkezlerinden Münih'te kapılarını açan Sabancı Teknoloji Merkezi, topluluğun Ar-Ge, teknoloji ve sürdürülebilir ürün geliştirme yetkinliğini uluslararası alana taşırken, 'Dünyanın Sabancı'sı' vizyonuna ve 'Türkiye ile dünyayı birleştirme' vaadine önemli bir katkı sunacak.
Münih Teknik Üniversitesi (TUM) yerleşkesinde yer alan merkez, üniversite-sanayi işbirliği alanında Avrupa'nın simge platformlarından biri olacak. TUM ile yapılacak ortak Ar-Ge çalışmalarıyla birlikte, parlak fikirlerin ürünleştirilmesi ve ticarileşmesi sağlanacak.
Sabancı Teknoloji Merkezi'nin açılışında konuşan Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Cenk Alper, Sabancı bünyesinde inovasyonu bir yatırım kalemi olarak değil, bir şirket kültürü olarak kodladıklarını söyledi. Alper, "İnovasyon Sabancı Topluluğu'nun en güçlü kaslarından biri. Ar-Ge alanında Türkiye'ye öncülük etmiş bir topluluk olmaktan gurur duyuyoruz. Bugüne kadar yurt-
içinde 6, yurtdışında ise 1 olmak üzere toplam 7 Ar-Ge ve teknoloji merkezimiz vardı. Sabancı Teknoloji Merkezi ile birlikte bu sayıyı 8'e yükseltiyoruz ve Avrupa'daki ilk merkezimizi hayata geçiriyoruz" diye konuştu.
8 laboratuvarlı merkezin, ileri yapı malzemeleri, kompozit teknolojileri, inşaat güçlendirme gibi sektörler için yüksek teknolojili, 'terzi usulü' ürünler geliştireceğini belirten Alper, "Çimsa ve Kordsa'nın Türkiye'deki fabrikalarında üretilecek bu ürünler, Sabancı Teknoloji Merkezi'ndeki ekiplerimizce yine Avrupa'ya sunulacak. Bu model, Türkiye'nin katma değerli ihracat seferberliğinin de itici gücü olacak" dedi.
Cumhuriyet'in 100'üncü yılında kapılarını açan Sabancı Teknoloji Merkezi'nin önemli özelliklerinden biri de kadın yöneticiler tarafından yönetilmesi. UNESCO Institute of Statistics verilerine göre, dünyada Ar-Ge faaliyetlerindeki kadın çalışan oranı yüzde 30'un altında. Buna rağmen, Sabancı Teknoloji Merkezi ve Formülhane gibi iki önemli merkez ile birlikte, Çimsa'nın tüm Ar-Ge faaliyetleri Berrak Avcıoğlu'na emanet edilmiş durumda. Avcıoğlu liderliğindeki Ar-Ge ekipleri, Çimsa'nın dönüşüm stratejisine uygun yeni ürünlerin geliştirilmesi için çalışmalar yürütüyor. Sabancı Teknoloji Merkezi'ndeki Kordsa ekibinin başında ise Elif Erdoğan var. Erdoğan da kompozit teknolojilerinin Avrupa'da yeni müşterilere sunulması ve Kordsa'nın mevcut müşterileriyle ilişkilerinin güçlendirilmesi süreçlerine öncülük ediyor.
Daha önce açıkladıkları yatırım stratejilerine paralel olarak, banka dışı yatırımlarının yüzde 25'lik bölümünü mevcut iş kollarına, yüzde 75'ini ise 'yeni ekonomi' adını verdikleri enerji ve iklim teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri ve dijital teknolojiler alanlarına yönlendirdiklerini belirten Cenk Alper, "Bu yılın ilk 9 ayında yaptığımız toplam yatırım 33.3 milyar lirayı buldu. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yatırımlarımızın Türk Lirası (TL) bazında yüzde 124 oranında arttığını gösteriyor. Aynı dönemde, gerçekleştirdiğimiz yatırımların yüzde 75'ini de stratejimiz ile paralel olarak yeni ekonomiye yaptık" diye konuştu. 2020'den bu yana yatırım yaptıkları start-up (genç girişimci) sayısının 30'u aştığını belirten Alper, Sabancı Topluluğu olarak toplam patent sayılarının da 533'e ulaştığını dile getirdi.
Kordsa'nın da ürettiği karbon fiber, otomotiv sektörünü şekillendirmeye devam ediyor. Bu kapsamda elektrikli araçlarda, sürdürülebilirlik hedefleriyle birlikte malzemeler de değişiyor. Artık malzemeler daha kuvvetli ve daha hafif olmak zorunda.