Hazine ve Maliye Bakanlığı, düzenlediği "Ekonomik Dönüşüm Zirvesi"nde dünyanın önde gelen iktisatçılarını İstanbul'da bir araya getirdi. 4 kıtadan 10 ekonomistin katıldığı ve "Pandemi Sonrası Dönemde Ekonomi Paradigmasında Dönüşüm ve Yükselen Ülkeler" temasıyla düzenlenen zirvenin açılışında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Yeni ekonomi modelini uygulamaya almasaydık bugün enflasyonla birlikte durgunluk ve buna bağlı birçok sorunla yüz yüze kalacaktık" dedi.
ÖRNEK OLACAĞIZ
Türkiye'nin ekonomide ortodoks politikaları bırakıp heterodoks politikayı tercih ettiğini anlatan Nebati "Türkiye ekonomi modelinin temel amacı ekonominin sürdürülebilir büyüme politikasına girmesini sağlamak, uzun vadede ise orta gelir tuzağını aşmaktır. Aşacağız. Dünyaya örnek olacağız" diye konuştu. Bakan Nebati, dünya ekonomisinin daraldığı bir dönemde Türkiye ekonomisinin büyümeyi başardığına işaret ederek, "Bugün, arz kaynaklı enflasyonu ortodoks para politikaları ile çözmeye çalışan birçok gelişmekte olan ülkenin resesyona girdiğini görüyoruz" diye konuştu.
İNSAFSIZCA ELEŞTİRİ
Yeni ekonomi modeli ile Türkiye'nin bir üst seviyeye çıkacağını söyleyen Nebati, Türkiye modelinin örnek olacağını ifade etti. Nebati "Modelimizin odağında selektif kredi ve destek politikası önemli bir yer tutmaktadır. Modelin en önemli sacayağı ise Türk Lirası'na olan güvenin artırılmasıdır. Geleneksel anlayışa ters düşen politika çerçevemiz, kimi kesimlerce insafsızca eleştiriler alsa da özellikle uluslararası akademik ve uygulayıcı ekonomi çevrelerinin ilgisini çekmektedir" diye konuştu.
AKADEMİ BAŞKANLIĞI KURULUYOR
Nebati, bakanlık bünyesinde Hazine ve Maliye Akademisi Başkanlığı kurulacağını açıkladı. Bakan Nebati, akademide bir yandan bilgi üretimi yapılırken bir yandan da kamu kurumları, üniversiteler, özel sektör ve STK'larla birlikte gerçekleştirilecek projelerle bilgi paylaşımına daha fazla imkan sağlayacaklarını kaydetti.
EKONOMİ PROFESÖRLERİ NE DEDİ?
TÜRKİYE EKONOMİSİ DAYANIKLI
Fransa Montpollier İşletme Okulu'dan Prof. Roy Thurik: Global firmalar önemli yatırımlar yaparak imalatı Türkiye'ye taşıyor. Türkiye girişimci bir ülke. Ekonomide büyük bir dayanıklılık var. 2020'de bile büyüme kaydetti. Böyle başka bir ülke yok. Enflasyon, savaşlar ve 5-6 milyon göçmen olmasına rağmen başarılısınız.
İHRACATTA YOL ALMAYI BAŞARDINIZ
Seul Ulusal Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nün Ordinaryüs Profesörlük ve Karşılaştırmalı Ekonomik Çalışmalar Merkezi Başkanı Keun Lee: Türkiye, 2010'lardan bu yana orta seviyelerde teknolojik ihracatta artış yaşandı. Anadolu kaplanlarının ihracatlarıyla Türkiye'nin ihracatta hız aldığını görüyoruz.
ENFLASYON, ALMANYA'DA 71 BELÇİKA'DA 41 YILIN ZİRVESİNDE
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre eylül ayında tüketici fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak tam 71 yıl sonra çift hanelere ulaştı. Böylece Almanya'da enflasyon 1951 Aralık ayından itibaren görülen en yüksek seviyeyi gördü. Resesyona yönelik risklerin arttığı küresel ekonomide Almanya için de parlak bir gelecek görmeyen ekonomistler, enflasyondaki yüksek seyrin sürmeye devam edeceğini bildirdiler. Belçika'da ise enflasyon, eylülde yüzde 11,27 ile 1975 yılından beri ölçülen en yüksek seviyeye çıktı.