''Ne zaman emekli olmalıyım?'' Uzman isim tüm detayları açıkladı

Emekli olmaya hak kazanan birçok kişi ''bu yıl mı emekli olmalıyım, gelecek yıla mı bırakmalıyım?'' sorusunu soruyor. Peki doğru zaman hangisi? 2024 mü, 2025 mi? Konuya ilişkin detayları Mali Müşavir Emin Yılmaz 24 TV'ye anlattı.

Emekli olmak milyonlarca insanın hayali. Ancak emekli olunacak tarih maaşlar üzerinde büyük bir etki yaratıyor. Emekli olmaya hak kazanan milyonlarca vatandaş bu sebeple "bu yıl mı emekli olmalıyım, gelecek yıla mı bırakmalıyım?" sorusuyla karşı karşıya.

HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Mali Müşavir Emin Yılmaz, emeklilik maaşını etkileyen unsurları 24 TV ekranlarına anlattı:

"Geçmiş dönemdeki sigorta primleriniz, yaşınız, prim rakamları, aylık bağlanma oranı, enflasyon tüfe verisi ve ülkenin gelişme hızı maaşı belirleyen en önemli etkenler olarak sayabiliriz."

Maaşların üç dönem üzerinden ayrı ayrı hesaplandığını belirten Yılmaz, 2000'den önceki dönemde gösterge sistemi olduğunu söyledi.

Yılmaz sözlerine şöyle devam etti, "Memur maaş katsayısı ve aylık bağlanma oranıyla çarpılarak buradaki dönemler hesaplanıyor. 2000'le 2008 arası olanlarda ise aylık bağlanma oranının dışında bir de gelişme hızının yüzde 100'ü alınarak bir hesap yapılıyor."

2008'den sonra ise aylık bağlanma oranına ekstra olarak gelişme hızının %30'u ve de güncellenen rakamlar üzerinden primlerinizi hesaplama yöntemi bulunuyor."

2024'DE Mİ 2025'TE Mİ EMEKLİ OLMALIYIM?

Bu konuda en önemli faktörün güncelleme kat sayısı olduğunu söyleyen Yılmaz,

"Misal siz 1990'lı yıllarda çalıştınız o zaman yatırılan 10 lira primi bugüne taşımak gerekiyor. O günkü 10 liranın bugünkü değerini hesaplamak gerekiyor. Bu güncelleme kat sayısı yani enflasyon verisiyle hesaplanıyor. Bunun bir formülizasyonu var." dedi.

BAŞVURU TARİHLERİ

SSK BAĞKUR üzerinden sigortası olan çalışanların 31.12.2024, kamuda çalışan işçilerin ise 15.01.2025 tarihine kadar emeklilik başvurularını yapmaları gerekiyor.