Ne kadar emekli aylığı alırım? 4A, 4B, 4C emeklilik yaşı hesaplama robotu SGK

Emeklilik hayali kuran vatandaşlar 4A, 4B, 4C emeklilik yaşı hesaplama robotu ile emeklilik yaş ve maaş hesaplaması yapabiliyor. Emeklilik prim gün sayısı hesaplamaları, e-devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor. Vatandaşlar SGK'nın hesaplama robotlarını kullanarak tahmini rakamları görebiliyor. İşte 4A, 4B, 4C emeklilik yaşı hesaplama ekranı...

Emekli olmak isteyenler zaman zaman emeklilik hesaplamaları yapmak istiyor. Emeklilik yaşı hesaplaması internet üzerinden E-devlet ve SGK uygulamaları ile yapılabiliyor. 4A, 4B ya da 4C sigorta koluna bağlı olarak çalışanların emeklilik yaşları da farklılık gösteriyor. Peki, Ne kadar emekli aylığı alırım? Ne zaman emekli olurum? 4A, 4B, 4C emeklilik yaşı hesaplama robotu

E DEVLET EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA FORMÜLÜ

EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA ROBOTU İÇİN TIKLAYIN.

SGK EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA İÇİN TIKLAYIN.

4C EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA İÇİN TIKLAYIN.

4B EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA İÇİN TIKLAYIN.

NE KADAR EMEKLİ AYLIĞI ALIRIM?

Emekli maaşı, çalışılan süre, ödenen prim miktarı gibi pek çok spesifik kritere göre hesaplanıyor. Uzun süre çalışan ve yüksek prim ödeyen sigortalıların görece daha fazla maaş alabiliyor. Tam aksine daha az prim yatırılan kimsenin emekli maaşı da düşük bir tutarda olabiliyor.

Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon farkına göre yılda iki kez zamlanan emekli maaşları hak sahibinin istediği herhangi bir banka şubesine yatırılabiliyor.

Aranan kriterler ise şu şekilde;

Sigorta prim gün sayısı

Sigortalı olarak çalışılan toplam süre

Sigorta başlangıç tarihi

Emekli olmak için hak kazanılan ilk tarih

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

SGK için emekli maaş sorgulaması şu şekilde; E-devlet emeklilik maaşı sorgulaması yapmak istiyorsanız öncelikle, 4A, 4B veya 4C emeklilik maaşı kategorisinden birini arama butonuna yazıyorsunuz. Çıkan sorgu ekranından kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklayınız. Daha sonra kimliğinizi doğrulamak için TC kimlik numaranızı ve şifrenizi giriniz. Bu şekilde e-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Açılan sayfadan 'Kurumu' kısmına hangi iş koluyla uğraştığınıza dair bilgilendirmeyi seçerek işleminizi tamamlıyorsunuz.

Hesaplanan aylık, emeklilik talebiniz bugün gerçekleşmiş olarak hesaplanır ve yaklaşık bu değerde bir sonuç verir. 5400 günden daha az kayıtlı hizmeti görünen vatandaşlar için ise aylık hesaplanmıyor.

Şunu da belirtmekte fayda var; bu sorgulama işlemi, hesaplanan aylığı kazandığınız anlamına gelmiyor, sorgulama sonucunda hesaplanmış olan aylığı resmi bir evrak olarak kullanamazsınız. Bu yalnızca örnek bir hesaplamadır.

Emeklilik yaşı iki farklı kritere göre çeşitlilik göstermektedir. Yaş sınırı kadınlara ve erkeklere göre farklılık gösterdiği gibi sigorta başlangıç tarihine göre de değişebilmektedir.