NATO müttefikinden Türkiye çıkışı: Çok önemli bir ortağımız!

Slovenya'nın Ankara Büyükelçisi Gorazd Rencelj, Türkiye ve Slovenya'nın NATO müttefiki olduğuna dikkat çekerek, ''Dolayısıyla ikili ve çok taraflı ilişkilerde ortak noktalarımızdan biri de daha geniş bir bölgeye, özellikle de biraz bilgi, biraz deneyim ve çok iyi bağlantılara sahip olduğumuz bir bölge olan Balkanlar'a ve aynı zamanda Türkiye'ye yönelik ilgimizdir.'' dedi.

AA

Slovenya'nın Ankara Büyükelçisi Gorazd Rencelj, Türkiye-Slovenya ilişkileriyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

"ÇOK ÖNEMLİ TİCARET ORTAYIĞIZ"

Slovenya ve Türkiye'nin 2011'den bu yana stratejik ortaklığa sahip olduğunun altını çizen Rencelj, "Siyasi diyalog düzenli, çok iyi ve derin, aynı zamanda ekonomik işbirliği de var. Türkiye, Slovenya'nın çok önemli ticaret ortağıdır ve aynı zamanda Slovenya'ya yatırım yapmaktadır." ifadesini kullandı.

"BURASI, ÇIKARLARIMIZIN VE GÖRÜŞLERİMİZİN ÇOĞU ZAMAN ÖRTÜŞTÜĞÜ BİR BÖLGE"

Rencelj, ikili ilişkilerin ötesinde Türkiye ve Slovenya'nın NATO müttefiki olduğuna dikkati çekerek, "Dolayısıyla ikili ve çok taraflı ilişkilerde ortak noktalarımızdan biri de daha geniş bir bölgeye, özellikle de biraz bilgi, biraz deneyim ve çok iyi bağlantılara sahip olduğumuz bir bölge olan Balkanlar'a ve aynı zamanda Türkiye'ye yönelik ilgimizdir. Dolayısıyla burası, çıkarlarımızın ve görüşlerimizin çoğu zaman örtüştüğü bir bölge." diye konuştu.

- "SLOVENYA'DA TÜRK YATIRIMCILAR İÇİN FIRSATLARI KEŞFETMEYE ÇALIŞTIĞIMIZ PEK ÇOK ALAN VAR"

Rencelj, ülkesinin potansiyel Türk yatırımcılar için birçok avantaja sahip olduğuna işaret ederek, "İlk olarak konumla başlayalım; Türkiye'ye nispeten yakınız. Avrupa Birliği'nin (AB), ortak pazarın bir parçasıyız. AB'deki ülkelerin en büyüğü değiliz ancak ortak pazarın bir parçası olduğunuzda 500 milyonluk bir pazara hitap ediyorsunuz. Dolayısıyla bariz avantajları var." şeklinde konuştu.

"DAHA ÖNCE BAHSETTİĞİMİZ ŞİRKETLERDEN DAHA FAZLASINI GÖRÜYORUZ"

Nitelikli işgücünün de bir diğer avantaj olduğunu kaydeden Rencelj, "Bence Türk yatırımcıların Slovenya'yı tercih etmelerinin nedeni muhtemelen bunlar. Daha önce bahsettiğimiz şirketlerden daha fazlasını görüyoruz. Burada, büyükelçilikte, Türkiye Büyükelçiliğinde bazı görüşmelerimiz var ve Ljubljana (Slovenya'nın başkenti) bu konuda çok aktif." dedi.

Rencelj, DEİK Türkiye-Slovenya İş Konseyinin çalışmalarına da işaret ederek, "Slovenya'da Türk yatırımcılar için fırsatları keşfetmeye çalıştığımız pek çok alan var." diye konuştu.