‘NATO güvenlik duvarını Türkiye ile koruyacak’

NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 mensubu TCG Gaziantep ve HMS Duncan gemileri, İstanbul ziyareti kapsamında Sarayburnu Limanı’na yanaştı. NATO Komutanı, “Bu gemiler kriz halinde ilk tepki verecek güç” dedi.

1

İstanbul’u en son 2017 yılının Temmuz ayında ziyaret eden İngiltere’nin hava savunma destoreyeri HMS Duncan, bu kez NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG2) kapsamında geldi. Görev gücünün komutanı Tümamiral Mike Utley Obe ile HMS Duncan komutanı Albay Eleanor Stack, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı TCG Gaziantep fırkateyninde NATO faaliyetleri hakkında basın toplantısı düzenledi. Romanya ve Bulgaristan’da Karadeniz Uyumu Harekatı’nı gerçekleştirdikten sonra İstanbul’a geldiklerini söyleyen Tümamiral Obe, 3 ana görevlerinin olduğunu belirterek şöyle konuştu: 

“TCG Gaziantep ve HMS Duncan, gemilerin askeri ya da toplumsal bir kriz durumunda yardım gerektiğinde ilk çağrılacak ve ilk tepki verecek görev gücünü oluşturuyor. İkinci amacımız ise yasa dışı göçü durdurmak. İnsan kaçakçıları Avrupa’ya ulaşmak için göçmenlere en iyi yolun Akdeniz olduğunu söylemekte. Ama Akdeniz, Atlas Okyanusu ve Pasifik kadar tehlikeli. Göçmenlerin Avrupa’ya kaçışını engellemek için beraber çalışmaktayız. Son görevimizde ziyaretler gerçekleştirerek müttefik ülkelerin desteklenmesidir. Bu ziyaretlerde NATO, fikirlerini paylaşmakta ve denizlerdeki güvenliği artırmaktadır.” 

 
‘Çok önemli bir üye’
 
Obe “NATO olarak güvenlik duvarımızı korumak hiç bu kadar önemli olmamıştı. Türkiye, NATO’nun çok önemli bir üyesi” dedi.  Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Obe, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki enerji kaynağı arayışları sırasında yaşanan sorunlara dair soruyu ise politik bularak yanıtsız bıraktı. Yunanistan’ın Ege’de insan kaçakçılığıyla ilgili tavrına (mültecilerin denize atıldığı iddiası) ilişkin soruyu politik bulan Obe, “Burada NATO görev gücü adına bulunuyoruz” hatırlatmasını yaptı. ,
 
152 metre uzunluğunda 8 bin ton ağırlığındaki HMS Duncan’da Sea Viper önleyici füze sistemi yaklaşık 150 km uzaktan tüm hava tehditlerini tespit edebiliyor. Geminin yakın savunma silahı Phalanx ise dakikada 20 bin mermi atabiliyor. 30 kilometre menzilli top ise kıyı hedeflerine kullanılıyor.