Napoli'de Paris pazarlığı

Bakan Kurum, Türkiye'nin henüz onaylamadığı Paris Anlaşması konusunda Napoli'de bir dizi görüşme yaptı. Kurum haksızlığın giderilmesi halinde sürecin hızlanacağını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, katıldığı G20 Çevre, İklim ve Enerji Bakanları Toplantısı'nı değerlendirdi. İtalya'nın Napoli kentindeki tarihi Palazzo Reale'de (Kraliyet Sarayı) düzenlenen toplantı sırasında bir dizi görüşme yapan Kurum, Türkiye'nin imzaladığı ancak henüz onaylamadığı Paris Anlaşması'nda Türkiye'ye dönük mali haksızlığın giderilmesi halinde onay sürecinin hızlanacağını söyledi.

SÜREÇ HIZLANACAK

Kurum "Ülkemize yapılan haksızlığın giderilmesi durumunda Meclis'imizin takdirinde olan Paris Anlaşması'na taraf olma durumumuz var, ki biz 2016'da imza altına almış ama taraf olmamıştık. Meclis'imizin takdirinde olan sürecin de hızlanacağını, sıfır emisyon noktasında ülkemizin de projelerini ortaya koyacağını ifade ettik. Verimli bir toplantı gerçekleştirdik. İnşallah atacağımız adımlarla geleceğimize, şehirlerimize, ülkemize tüm dünyaya sahip çıkacak süreci işleteceğiz" dedi.

Kurum "Napoli'de iki gün boyunca görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Oldukça verimli bir toplantı oldu. Ülkemiz adına belli kazanımlarımız da oldu" diye konuştu.

DESTEK İSTEDİK

Bakan Kurum "İklim finansmanına erişim noktasında ülkelerin desteklerini istedik. Bu toplantı Liderler Zirvesi'ne hazırlık. Cumhurbaşkanımız konuyu yakından takip ediyor" dedi.

G7'LER KİRLETİYOR

Kurum, Türkiye'nin taraf olmadığı Paris Anlaşması sürecine ilişkin bugüne kadar pek çok ülkenin somut adım atmadığını, bazı konuların sözde kaldığını belirtti. Kurum "G7 üyesi birçok ülkenin dünyayı kirlettiğine şahit oluyoruz. Emisyon miktarlarını, karbon ayak izini azaltacak adımların hızlı, ivedi şekilde atılması gerektiğini tartıştık, istişare ettik" dedi.

AB VE ABD DESTEK SÖZÜ VERDİ

Bakan Kurum, Napoli'deki zirvede ABD Başkanı İklim Özel Temsilcisi John Kerry ile oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek "İklim finansmanına erişim noktasında, ülkemize diğer ülkelere nazaran yapılan haksızlığın giderilmesi noktasında desteklerini talep ettik. Oldukça verimli bir toplantı oldu. Avrupa Birliği Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile de bir görüşme yaptık. Olumlu görüşmeler yapıldı ve ülkemize yapılan haksızlığın giderilmesi noktasında ülkemize destek vereceklerini ifade ettiler" dedi. Bakan Kurum atılacak adımlarla sürecin olumlu gideceğini sözlerine ekledi.