Müzik sektörü dijitalde büyüyor! Gelirlerin yüzde 67'si streaming'den

Son yılların en popüler eğlence araçlarından dijital müzik pazarı Türkiye ve dünyada hızla büyüyor. 17.5 milyar dolarla dünya müzik piyasasından yüzde 67 pay alan streaming pazarı Türkiye'de geçen yıl 53.7 milyon dolara ulaştı.

Akşam

Kullanıcıların müzik ya da podcast dinlemelerine, müzik videoları ya da canlı konser izlemelerine olanak tanıyan online platformlar hızla yükseliyor. Dünya genelinde müzik kayıt sanayisini temsil eden Uluslararası Fonografik Endüstrisi Federasyonu (IFPI) 2023 Yılı Global Müzik Raporu'na göre global müzik endüstrisinin 2022 toplam kayıtlı müzik gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 9 artışla 26.2 milyar dolara ulaştı. Streaming pazarı (Gerçek zamanlı veri akışı) 17.5 milyar dolar gelirle toplam müzik piyasası içerindeki payını yüzde 67'sini oluşturdu. Küresel stream müzik pazarının 2030'a kadar yüzde 14.7'lik bileşik yıllık oranla büyümesi bekleniyor.

TÜRKİYE İKİNCİ SIRADA

Türkiye'de geçen yıl 53.7 milyon dolara ulaşan streaming endüstrisi, mobil ve dijital kanalları kullanan genç nüfus oranıyla hızla büyüme eğilimi gösteriyor. Günümüzde firmalar eliyle sürdürülen anlaşmalar sonucunda müzik yapımcıları dijital platformlardan önemli gelirler elde etmeye başladılar. 2021 yılına ilişkin IFPI değerlendirmesinde Türkiye streaming alanında en hızlı büyüyen ikinci pazar oldu. Küresel çapta hızla büyüyen pazarın oyuncuları müzik, eğlence ve sahne sanatları alanında faaliyet gösteren sanatçı, müzisyen veya mekanların online uygulama üzerinden kullanıcılarla buluşmasına aracılık ederek dijital müzik üreticileriyle tüketicilerinin yeni nesil beklentilerine cevap veriyor.

MİLYONLARCA ŞARKIYA SINIRSIZ ERİŞİM

Dünyada Spotify, YouTube Music, Apple Music pazarı domine ederken Türkiye'de Fizy ve Muud gibi uygulamaları öne çıkıyor. Türk Telekom'un dijital müzik platformu Muud müzikseverlere arşivinde bulunan milyonlarca yerli ve yabancı şarkıyı sınırsız dinleme imkanı sunuyor. Operatör bağımsız olarak herkesin kullanımına açık olan Muud, mobil cihazların yanı sıra masaüstü bilgisayarlar üzerinden de müzik dinleme imkanı sunuyor. Muud, akıllı sistemle kullanıcıların seçimlerine ve içinde bulundukları ruh haline göre şekillenen özel listelerle eşsiz bir müzik deneyimi vaat ediyor.