Muz bahçelerinin yerini mango seraları alıyor! Hedef 1 milyar dolarlık ihracat

Antalya'nın muzla anılan ilçelerinde ‘tropikal dönüşüm' başladı. Muz bahçelerinin yerini hızla tropikal meyveler alırken, ilk hasadı yapılan mangodan 1 milyar dolar ihracat geliri bekleniyor.

YAŞAR KIZILBAĞ

Antalya'nın Alanya ve Gazipaşa ilçeleri ile Mersin'in Anamur ve Erdemli ilçelerinde yılın ilk hasadına başlanılan mangoda, 1 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor. Moda tasarımcısı Ivana Sert'in de katıldığı ilk hasat etkinliğinde verilen bilgiye göre mangonun hem ihracat potansiyeli yüksek hem de muza göre girdi maliyetleri daha düşük olduğu için üreticiler hızlı bir şekilde bu ürüne geçiş yapmaya başladı.

BAHÇELER DÖNÜŞÜYOR

Şu anda birçok muz bahçesi ve saralar başta mango olmak üzere tropikal meyve bahçelerine dönüşüyor. Hasat etkinliğinde yeni üretime geçeceklere uyarılarda bulunan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, "Mango üretimine planlı bir şekilde geçilmesini istiyoruz. Tropikal ürünlere geçerken, diğer ürünlerden de arz açığımızın oluşmaması gerekiyor" dedi. Göktepe şu anda ilçede açık ve örtü altı olarak toplam 1600 dekarda mango üretimi yapıldığına dikkat çekerek, hasadın geç başlamasının avantaj olduğunu söyledi.

HASAT DÖNEMİ AVANTAJI

Göktepe, "Biz geçiş bölgesi olduğumuzdan dolayı mangoda rakibimiz sadece İspanya ve Mısır kalıyor. Eylül–ocak arası bizim hasat dönemimiz. Bu dönemde de birçok yerde hasat bitmiş oluyor. Çok rahat bir şekilde ürünlerimizi hem Avrupa'ya hem de diğer ülkelere pazarlama şansımız var. Şu anda 1 milyar doların üzerinde ihracat yapma imkanımız var" dedi. Bölgede her yıl üretimin arttığını ifade eden mango üreticisi Ahmet Karagöz ise, "3 yaşındaki ağaçtan 40-50 kilo meyve alıyoruz. Her yıl rekolte artıyor. Ürünlerimiz kilosu 90 ila 100 liraya satılıyor" ifadelerini kullandı.

Mango, hem ihracat potansiyeli yüksek hem de girdi maliyetleri muza göre daha düşük olduğu için üreticiler tarafından artık daha çok tercih edilmeye başladı.

Üretici Ahmet Karagöz'ün örtü altı serasında gerçekleştirilen mango hasadına moda tasarımcısı Ivana Sert de katıldı.

DEKARDA 700 BİN LİRA KAZANDIRIYOR

Bölgede tropikal meyve üreticisine destek veren işadamı Mustafa Ezici, "Yakın gelecekte dünyada mango üretiminde söz sahibi olacağız. 2 milyar dolarlık ihracat hacmi var. Çiftçi bir dekardan 500 ila 700 bin lira arasında para kazanabilir. Bu yıl ilk kez Moskova'ya bir market zincirine havayoluyla mango ihraç ettik. Avrupa'ya da ihracata başlayacağız" dedi.

TÜRKİYE'DE ARTIK 42 ÇEŞİT YETİŞİYOR

İşadamı Mustafa Ezici, şu anda bu bölgelerde toplam 42 değişik tropik ürün yetiştirildiğini söyledi. Bazıları şöyle: Pasiflora, mango, papaya, avokado, ananas, ejder meyvesi, Hindistan cevizi, longan, lichi, jambu, jackfruit, druian, sapodilla, blueberry.