Müteahhide Hazine'den ‘dönüşüm' arazisi

Kamuoyuna ‘İstanbul Yasası' olarak yansıyan yasa tasarısına göre İstanbul'daki dönüşüm bütçesi için işlevini yitirmiş Hazine alanlarının satılması, bazı rezerv alanların kat karşılığı müteahhitlere verilmesine yönelik düzenlemeler yer alacak.

Kamuoyuna 'İstanbul Yasası' olarak yansıyan yasa tasarısının detayları netleşmeye başladı. Hazırlanan yeni kentsel dönüş yasa taslağına göre "Kentsel Dönüşüm Başkanlığı" kurulacak, bu başkanlık içinde de İstanbul'a özel bir birim oluşturulacak. Bu birim sadece İstanbul'daki riskli alanların dönüştürülmesine yönelik faaliyet gösterecek ve dönüşüme ilişkin bütçe oluşturacak. 1 Ekim'de çalışmalarına başlayacak olan TBMM Genel Kurulu'nun öncelikleri arasında yer alan tasarıya göre İstanbul'daki dönüşüm bütçesi için işlevini yitirmiş Hazine alanlarının satılması, bazı rezerv alanların kat karşılığı müteahhitlere verilmesine yönelik düzenlemeler yer alacak.

GECEKONDUYA REZERV ALAN: Öncelik İstanbul'da imara kapalı alanlarda bulunan ve depreme dayanıksız binalara verilecek. İmara kapalı alanlarda evi olanlar için rezerv alanlarda yapılacak yeni konutlar düşük faiz ve uygun taksitle satılacak. İmara kapalı alanlarda yıkılan evlerin yerine yenisi yapılmayacak bu bölgelerde yeşil alanlar ya da parklar oluşturulacak.

ÜÇE İKİ ÇOĞUNLUK: Taslak çalışmaya göre kentsel dönüşüme girecek binalar için kat maliklerinin tamamının rızası yerine üçte ikisinin rızasıyla süreç başlatılabilecek. Taslak çalışmayla evini kentsel dönüşüme verenlere yapılan kira yardımlarının da artırılması planlanıyor. Böylece kentsel dönüşüm oranın artması amaçlanıyor.