HABER MERKEZİ
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, doğrudan ve dolaylı vergi yükleri arasındaki dengesizliklerin giderilmesini istedi. Asmalı, temel gıda ve ihtiyaç maddelerindeki Katma Değer Vergisi (KDV) artışının alt gelir grubuna etkisinin fazla olacağını da belirtti. 11 ili etkileyen depremin maliyetinin 104 milyar dolar olduğunu hatırlatan Asmalı, oluşan maliyetlerin toplumsal dayanışma içinde tüm kesimlerce adil bir şekilde bölüşülmesinin ise kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Asmalı, "Ancak sürecin en kritik aktörü kamu olacaktır. Zira deprem kamu maliyesi üzerine ciddi bir ek yük getirecektir" dedi.
DOĞAL KARŞILIYORUZ
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Milli Dayanışma Paketi'nin uygulamaya geçirildiğini ve bütçe disiplininin sağlanmasına yönelik oldukça ciddi bir adım atıldığını vurgulayan Asmalı, "Elbette depremin ekonomik maliyetinin kamu kaynakları tarafından sürdürülebilir biçimde karşılanabilmesi için ilave vergi gelirlerine yönelik hamlelerin gelmesini son derece doğal karşılıyoruz. MÜSİAD olarak üyelerimizle beraber deprem anından bugüne kadar devam ettirdiğimiz dayanışmayı, bundan sonra da sürdüreceğimizi bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Bununla birlikte, vergi politikasında değişime gidilirken, enflasyon ve gelir dağılımı gibi sosyal hayatı yakından ilgilendiren 2 husus dikkate alınarak vergi adaletini önceleyen ve benimseyen bir vergi politikasının uygulanması da hayati önem taşımaktadır" dedi.
'TASARRUF' TAKİP EDİLMELİ
Kamu harcamalarının etkin bir biçimde yönetilmesinin oldukça kritik olduğunu belirten Mahmut Asmalı, şunları söyledi: "30 Haziran 2021'de Resmi Gazete'de yayımlanan kamuda tasarruf tedbirlerine dair genelge, titizlikle takip edilmeli ve uygulanmalı. Bu kapsamda 17 Temmuz 2023 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın devlet harcamalarının rasyonelleştirilmesine yönelik kamu kurumlarına gönderdiği genelge, memnuniyet verici oldu. Zira israf ve verimsizliğe yol açan kamu harcamalarından tasarruf edilerek bu kaynakların gerekli ve verimli harcama alanlarına yönlendirilmesi, sadece bütçe disiplini için değil, aynı zamanda ekonomik gelişme açısından da fayda sağlayacaktır."
EYLEM PLANI AÇIKLANMALI
Mahmut Asmalı, mali disiplinin sağlanmasına yönelik atılan adımların, vergi yapısında yapılacak reformların gerçekleştirilmesi yönünden bir fırsat olarak değerlendirilmesi ve bu konuda eylem planlarının açıklanmasının hızlandırılması gerektiğini söyledi. Asmalı, "Doğrudan vergi gelirlerine duyulan ihtiyaç göz önüne alındığında, devletimizin bu anlamdaki kapasitesini geliştirmesi, yeni vergi afları, mevcut istisna ve muafiyetler uygulanırken vergi ödeme davranışlarını etkilemeyecek ve vergisini ödeyen vatandaşı dezavantajlı duruma sokmayacak bir yaklaşım sergilemesi son derece kıymetli olacaktır" dedi. İş dünyası temsilcileri olarak, yatırım ve istihdam artışı için en önemli etkenlerin başında para ve maliye politikalarında öngörülebilirliğin geldiğine inandıklarını belirten Asmalı, "Bu sebeple tüm ekonomik aktörlerin ekonomiye ilişkin orta ve uzun vade planlamayı şeffaf bir şekilde görebileceği, revize bir Orta Vadeli Program veya Makro İstikrar Planı gibi politika dokümanlarının kamuoyuyla paylaşılması önem arz etmektedir" diye konuştu.