MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı: Enflasyon üzerinde zam olmalı

MÜSİAD Başkanı Asmalı, enflasyonun çok üzerinde bir asgari ücret zammını desteklediklerini belirterek “Ancak enflasyon kadar artışı işveren, kalan kısmı ise vergi yükünü hafifleterek devlet üstlensin” önerisinde bulundu.

YAŞAR KIZILBAĞ

Asgari ücret görüşmelerine çok yakında başlanması beklenirken, zam oranına ilişkin beklentilerde açıklanmaya başlandı. Görev egeldikten sonra ilk kez basınla buluşan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, asgari ücrete enflasyonun üzerinde zam önerdi. Çalışanların daha iyi maddi koşullar altında çalışması, hayatlarını daha müreffeh bir şekilde sürdürmeleri, alım güçlerinin artmasının, en az onlar kadar işverenler olarak kendilerini de memnun edeceğini belirten Asmalı, "Bu bağlamda 2022 yılı için belirlenecek asgari ücret zammının, işveren üzerindeki asgari ücret vergi yüklerinin bir kısmı hafifletilerek mutlaka yıl sonu enflasyon oranının üzerinde olması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

VERGİ ALINMASIN

Asmalı bir soru üzerine enflasyonun çok üzerinde bir maaş artışını desteklediklerini tekrarlayarak "Bütün bunları yaparken bütün yükü de işveren kesimine yüklenmesini doğru bulmuyoruz. Enflasyon kadar artışı işveren, enflasyonun üzerinde kalan kısmı devlet üstlensin" diye konuştu. Mahmut Asmalı, bir iş adamı olarak kur artışlarının kendilerini hiçbir şekilde etkilemediğini söylemenin doğru olmayacağını da belirterek, hammaddenin özellikle kura bağlı olarak artış gösterdiğini söyledi.

Mahmut Asmalı, başkan yardımcılarıyla birlikte basın toplantısı düzenledi.

MERKEZ UYUMLU OLMALI

Merkez Bankası'nın amacının paranın istikrarını sağlamak olduğunu, dolayısıyla bu manada yapılan çalışmaların bulunduğunu, siyasilerin de halka karşı hesap vermek zorunda olduğunu aktaran Asmalı, "Dolayısıyla bu manada merkez bankalarının, siyasilerle uyumlu çalışması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer bu kadar hassas bir dönemde kurumlar arası farklılıklar olursa bu daha büyük bir tehlike getirebilir. Bu manada gönlümüz ve isteğimiz Türkiye'nin bütün ekonomik kurumlarının birbiriyle uyum içinde çalışmasını doğru olacaktır." değerlendirmesinde bulundu. Altın ve döviz haricindeki bireysel tasarruflarını değerlendirebilecekleri başka enstrümanlar üzerinde çalıştıklarını anlatan Asmalı, "İnsanlarımız tasarruf yapınca ya altın alıyor döviz alıyor bir kere bu algının değişmesi lazım" dedi.

BAKÜ'YE 3 UÇAKLA ÇIKARMA

Asmalı yeni dönemde birçok özel etkinlik planladıklarını belirterek "Bu hafta sonu 25'inci Uluslararası İş Forumu kapsamında 3 özel uçakla Bakü'ye gidiyoruz. 1000'i aşkın işadamındanoluşan heyetle Bakü'ye adeta çıkarma yapıyoruz" dedi.

KURLAR FAİZ ARTIŞIYLA DİZGİNLENEMEZ

Asmalı, Türkiye gündemini meşgul eden en önemli konulardan birinin faiz indirim kararı olduğuna dikkati çekerek "Faizler ne kadar düşerse üretim maliyetleri de kredi faizlerinin gevşemesine bağlı olarak aynı miktarda düşecektir. Bu durum enflasyonun düşmesine katkı sağlayacaktır" dedi. Asmalı kur artışlarının tek ve en önemli dizginleme sebebinin faiz artışı olarak görülmesini doğru bulmadıklarını söyledi.