MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı: Mühendis 20 bine razı, kaynakçı 50 bine değil

Üniversite mezunlarının en çok rencide edildiği bir dönemden geçildiğini belirten MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, 20 bin liraya 200 mühendisin başvurduğunu, kaynakçının 50 bin lirayı beğenmediğini söyledi.

HABER MERKEZİ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, 4 Kasım'da yapılacak Vizyoner'23 Zirvesi öncesinde ekonomik ve güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Asmalı, Türkiye'de sanayicilerin son dönemde vasıflılar başta olmak üzere çalışacak eleman bulmakta zorlanması konusunda eğitim sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Çocukların ilkokuldan sonra meslek liselerine yönlendirilecek şekilde bir eğitim sisteminin kurgulanması gerektiğini belirten Asmalı, "Bu kadar işgücüne ihtiyacımız olduğu bir dönemde maalesef çok sayıda gencimiz iş hayatına atılmış değil. Çok sayıda vakıf üniversitesi var ve mevcut üniversite öğrencisi sayısı gelişmiş ülkelerin iki katı. Bu insanların mutlaka meslek liselerine yönlendirilmeleri lazım. Bu da liseden sonra değil lise çağlarında da değil ilkokuldan sonra olmalı. Çocuk ilkokuldan sonra kabiliyetine göre mutlaka meslek alanlarına yönlendirilmeli ve üniversite kapısı belirli seviyedeki çocuklar için açılmalı. Her önüne gelen üniversiteye gitmemeli. Meslek liselerinin de revize edilmesi lazım. Eski teknolojileri çocuğa öğretmenin bir faydası yok. Biz bunların hepsini çalışıyoruz. Bir arkadaşımıza görev verdik. Rapor hazırlıyoruz" dedi.

MEZUNLAR RENCİDE OLUYOR

Üniversite mezunlarının en çok rencide edildiği bir dönem yaşandığını ifade eden Asmalı, "Benim bir tane şube başkanım diyor ki 'Başkanım mühendis için ilan verdim 200 kişi geldi müracaat etti. Kaynakçı için ilan verdim bir kişi geldi. Mühendis 20 bin liraya çalışmaya razı ama kaynakçı 50 bin lirayı beğenmedi ve başka bir yere gitti.' Her sene işsizler ordusuna 1 milyon yetişmiş mezun katıyoruz. Bazı bölümler ülkemizin ihtiyacından çok fazla mezun veriyor. Nereye gidecek bunlar?" dedi. Asmalı, Türkiye'nin 'Yandım Allah' diyerek işgücü aradığı, yabancı işçiler için dil döktüğü böyle bir ortamda 18-28 yaş arasındaki gençliğin kafelerde zaman geçirip, ailesine yük olduğunu söyledi.

5 AYDIR HİÇ OLMADIĞIMIZ KADAR BİR ARADAYIZ

Türkiye Yüzyılı hedefine giderken iş dünyası örgütleri arasındaki sinerjinin ve iletişimin ne durumda olduğu yönündeki soruyu yanıtlayan Mahmut Asmalı, "Gerek oda, gerek borsa gerek sivil toplum örgütleriyle son 5 ayda hiç olmadığı kadar bir aradayız. Aramızda şahsi bir dostluk da oluştu. Geçmişteki o yanlışlara bir daha düşemeyiz. Dindar-laik çatışmasını bazı kesimler körüklemeye çalışıyor. Bu doğru değil. Ülkemiz farklı renkleriyle, farklı mozaikleriyle, farklı kültürüyle zengin bir ülke. Türkiye böyle bir ülke. Biz böyle güzeliz. Her renkten çiçeğin olduğu güzel bir ortam. Mutlaka farklı görüşlerimizi bir tarafa bırakıp diyalog kurmamız lazım" dedi.

KAÇAK GÖÇMEN İŞÇİNİN PARASI AFGANİSTAN'A GİDİYOR

Sığınmacı ve göçmenlerin işçi olarak çalıştırılması konusuna değinen Mahmut Asmalı, şunları söyledi: "Kaçak çalışan göçmenler kayıt altına alınsa Türkiye ekonomisine çok ciddi değer olacak. Biri anlattı; Ankara'daki keresteciler sitesinde 1500 Afgan çalışıyor. Ay sonu elden paraları verilir. Birisi bu paraları toplar, olduğu gibi Afganistan'a gönderir ve tamamen kayıt dışı. Türkiye her ay milyon dolarları bu şekilde kaybediyor" dedi. Yetişen ve buraya uyum sağlamış vasıflı göçmenlerin elden gittiğini de ifade eden Asmalı, "Genel başkan yardımcımız anlattı; ben bir adamı hasbel kader bulmuşum yetiştirmişim. Adam iki senedir benim elim ayağım olmuş. Bu adam deport edecekler diye Yunanistan üzerinden Almanya'ya gitti. Almanya da bu adamı bir kursa tabi tutarak yasal çalışma izni verdi. 'Peki biz bu adama kefil olsak, kefalet sistemi getirsek' dedik. Bu 'olabilir' dediler. Biz buna da çalışıyoruz. Göç raporu hazırlıyoruz" diye konuştu.

SAVAŞIN ETKİLERİ TİCARETTE HİSSEDİLECEK

İsrail'in Filistin'de işlediği savaş suçlarının kendilerini çok rahatsız ettiğini belirten Mahmut Asmalı, gelen görüntülerin vicdanlı insanlarda ciddi bir travma yarattığını söyledi. Asmalı, "Türkiye savaşın başında tonunu çok yükseltmedi ama her geçen gün bu uzadıkça ve dramatik haberler geldikçe ses tonu yükseliyor. Tabii ticarette bunun etkilerini hissedeceğiz. Hele savaşın genişleme riski olursa, o zaman bambaşka yerlere gider iş. İnşallah sağduyu hakim olur" diye konuştu.