MÜSİAD Vizyoner 2021 zirvesinin tanıtımı için düzenlenen toplantıda piyasaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, yıl sonu için dolara 8,5-9 TL fiyat biçti. Türkiye ekonomisinde bir makas değişikliği yaşandığını vurgulayan Asmalı, "Düşük faiz, yüksek kur, çokça üretim ve ihracat, sıfır cari açık gibi bir hedef var artık geçmiş döneme nazaran. Biz bunu MÜSİAD olarak destekliyoruz" diye konuştu.
12 LİRA ÇOK YÜKSEK
Kurun düşük olup ithalatı özendirmemesi gerektiğini dile getiren Asmalı, "Bir miktar yüksek olup ihracatı desteklemeli. İkinci madde de kurun oynaklığının olmaması, öngörülebilir olması. İş adamları olarak isteğimiz kurda çok ani değişiklikler olmaması" ifadelerini kullandı. Asmalı, "Kur aslında beklenen seviyede mi sizce?" şeklindeki soruya karşılık, "Hayır değil. Arkadaşlarla ve ekonomistlerle yaptığımız toplantıda kurun 8,5-9 TL bandında olması mantıklı yıl sonu için. Bu aralık mantıklı olabilir. Yoksa 12-13 TL'ler şu anda kurun çok yüksek olduğunu gösteriyor" şeklinde cevap verdi.
BU DURUM GEÇİCİ
Asmalı, Türkiye'nin kasım ve aralık aylarında yurt dışından alınan krediler nedeniyle yüklü ödemeleri olduğunu belirterek, "Hem kamu hem de özel sektörün borç ödemeleri için dolar talebi kuru yükseltti. Bunun geçici olduğunu düşünüyoruz" dedi. Kurdaki hareketliliğin ani olmasının piyasaya ve kendilerine rahatsızlık verdiğini anlatan Asmalı şunları söyledi: "Yani çok hızlı yükseldik, çok hızlı düştük falan. Bu oynaklıktan dolayı sanayicinin, üreticinin, ürettiği ürünü fiyatlayamama problemi var şu anda. Ama bunların 10-15 gün içinde yerine oturacağını düşünüyoruz. Kurla ilgili şu ana kadar kim tahminde bulunduysa hepsi yanıldı. Şu anda zaten yüksek olduğunu, mevcudun üstüne çıkmayacağını düşünüyoruz. Dış borç ödemeleri bittiği anda farklı bir tabloyla karşılaşacağız. Ondan sonra olumlu bir tablo bekliyoruz."
MÜSİAD'ın düzenlediği Vizyoner Zirvesi bu yıl 22 Aralık'ta yapılacak. Zirveye pandemi nedeniyle geçen yıl ara verilmişti. 2019'daki zirvenin açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılmıştı.
NFT SERGİSİ OLACAK
Bu yıl farklı bir zirve gerçekleştireceklerini anlatan Asmalı, NFT sergisi tasarlayarak katılımcıların beğenisine sunacaklarını kaydederek, bazı sanatsal etkinlikler de hayata geçireceklerini söyledi. Türkiye ve dünyadan önemli isimlerin zirveye konuk olacağını dile getiren Asmalı, bu isimler arasında Prof. Dr. Temel Kotil, Steven Young, Paul Doany, Prof. Dr. Kemal Sayar ve Prof. Dr. Sadettin Ökten gibi isimlerin bulunduğunu bildirdi.
'MÜSİAD VİZYONER'21, 22 ARALIK'TA
MÜSİAD'ın iş insanlarını bilgilendirme, geleceğe hazırlama ve iş hayatına katkı sağlama amacıyla düzenlediği Vizyoner zirvesinin dördüncüsü 22 Aralık'ta gerçekleştirilecek. Asmalı, 2015'te ilki düzenlenen zirvenin bugüne kadar 3 kez gerçekleştirildiğini kaydederek, bu programların içeriğine ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Vizyoner'21 geçmişi bildiğimiz, bugünü anladığımız ve geleceğin dünyasını öngörme aksiyonundan yola çıkarak içinde yaşadığımız dünyayı her anlamda fark etme gayesi taşımaktadır. Dijitali fark et, iklimi fark et, girişimi fark et, dönüşümü fark et diyerek bugünü birlikte anlamayı, yaşadığımız dünyayı anlamlandırmayı ve 'Fark Et' diyerek yarınlara yeni bir yol çizmeyi amaçlamaktadır."
DIŞ TİCARET AÇIĞI BİTER
Asmalı "İhracat rakamlarımız çok iyi, kasımda yine rekor kıracağız. Belki seneye dış ticaret açığı vermeyeceğiz, belki dış ticaret fazlası vereceğiz. Türkiye için çok büyük bir fırsat var" dedi.