Mülteci sorunu için ‘kardeş şehirler’e acil teşvik önerisi

Hatay’da 436 bin Suriyeli mülteci yaşıyor. Hatay’ın ardından en fazla göçmenin yaşadığı şehirse Şanlıurfa ve Gaziantep. Hatay Belediye Başkanı Savaş, “Bölge illerine acil bir eylem planı ortaya konmalı” önerisi yaptı.

EKONOMİ SERVİSİ

Suriye'deki iç savaş ve sonrasında yaşananlar tüm dünya üzerinde en fazla Türkiye’yi ilgilendiriyor. Özellikle Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi sınır illerinde ciddi bir Suriyeli mülteci nüfusu var. 

İstanbul’da da 440 bin civarında Suriyeli mültecinin yaşadığı tahmin ediliyor. Fakat bu rakam, İstanbul’un toplam nüfusuna oranla sadece yüzde 3 seviyelerinde kalıyor.

NEREDEYSE 3'TE 1'İ

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kent nüfusuna oranla Suriyeli göçmen oranının Hatay’da yüzde 28 olduğunu söylüyor. Yani neredeyse kentte yaşayan her 3 kişiden 1’i Suriyeli… 1.5 milyon nüfusa sahip Hatay’da 436 bin Suriyeli mülteci yaşıyor. Hatay’ın ardından en fazla göçmenin yaşadığı şehirse yüzde 24’lük oranlarla Şanlıurfa ve Gaziantep. Sosyal yaraların sarılması için çalıştıklarını ancak ekonomik sıkıntıların hızla arttığına işaret eden Lütfü Savaş “Bölge illerine acil bir eylem planı ortaya konmalı ve yerel yönetimler ekonomik olarak desteklenmeli” görüşünde.  

Savaş, bu çağrının ardından bir de ekleme yaptı: “Bu illerde tarım ve inşaat organize sanayi bölgeleri kurulmalı. Ekonomik sıkıntıyı giderecek yeni istihdam alanları oluşturulmalı.”

AYAĞA KALDIRILMALI

Şanlıurfa ve Gaziantep'i de bu ortak çözüm arayışına davet eden Savaş şöyle devam etti: “Suriye krizinin büyük darbe vurduğu başta Hatay ve bölge illerinin devlet tarafından desteklenmesi ve sağlanacak teşviklerle ayağa kaldırılması şart. Devlet eliyle yapılacak yatırımların bir an önce tamamlanması ve yerel yönetimlere, devlet bütçesinden ek olarak pay sağlanmalı.” 

Ayrıca Lütfü Savaş'ın verdiği bilgiye göre turizm, sağlık gibi hususlarda karşılıklı ziyaret temelinde doğrudan küçük esnafı etkileyen ekonomik hareketlilik büyük bir darbe almış durumda.

6 şehir arasında kültür turizmi oluşturacak 

Expo 21 hedefiyle ilgili konuşan Lütfü Savaş, "Hatay çiçek florası konusunda kendisine has 300 çiçek türüyle önde geliyor. Biz bunları da kullanmak istiyoruz. Mozaik yolu projesi ise Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Van yolu üzerinde ortak bir kültür turizmi yaratacak. Bu projeyle insanların Hatay’da 1-2 gün daha fazla kalmasını ve ekonomiye katkı sunmasını hedefliyoruz" diye konuştu. 

EXPO'ya hazırlanıyoruz

Lütfü Savaş, "Expo 2021 adaylığımız ve mozaik yolu projesi ile kenti düzeltmeye çalışıyoruz. 250-300 dönümlük bir arazi içinde her kesime  hizmet verecek bir ticaret merkezi yapacağız. Bunun içinde hem medeniyet merkezinin hem de hayatın birikimleri olacak" dedi.