Mühendis aylığını geçti! Yüksek maaşlara teknisyen bulunamıyor

İş makineleri sektöründe kalifiye personel açığı artıyor. Sektör temsilcileri teknisyen maaşları mühendisleri geçmesine rağmen eleman bulamamaktan yakınıyor.

Serdar Sağlam

Türkiye'de son dönemde reel sektörün en büyük problemlerinden biri iş gücü problemi. Emek yoğun sektörler mavi yaka konusunda da dert yansa da daha çok kalifiye ya da ara eleman sorunu öne çıkıyor. Bu sektörlerden biri de iş makineleri...

ÇOK CİDDİ TALEP OLDU

Sektörün önde gelen temsilcilerinden SİF İş Makinaları Genel Müdürü Hayati Kösoğlu en büyük dertlerinin kalifiye eleman bulmak olduğunu söyledi. Kösoğlu, "Gerek operatör konusu gerekse servislerde çalışan teknisyen bulma konusunda sorun yaşıyoruz. Şu anda teknisyenlerimize mühendislerden daha yüksek ücret veriyoruz ama yine de elimiz de tutamıyoruz" dedi.Yetiştirdikleri bazı teknisyenlerin bir minivan alıp kendi işlerini yapmaya başladığını da belirten Kösoğlu, "Bu sorunu çözmek için kiralama işindeki bir müşterimizle bir meslek okulu açmak istiyoruz. Hem operatör hem de teknisyen yetiştirmek için. 2025'teki projelerimizden biri bu olacak" dedi. 50 senedir JCB markasının distribütörü olduklarını belirten Kösoğlu Türkiye'nin Çin dışında en rekabetçi ülkelerden biri olduğunu söyledi. 2023'te tüm zamanların en yüksek pazar hacmine ulaşıldığını ifade eden Kösoğlu, "Pandemiden sonra iş makinelerinde satışlar çok arttı. Çok ciddi bir talep vardı. Arz çok oldu. 2023'te pazarın en büyük hacme ulaşmasının sebebi depremdi. Bu nedenle diğer bölgelerde eksik oluştu. Haliyle ithalat da patladı" dedi.

KORKULAN OLMADI

Altyapı inşaatlarına yönelik satışlarının güçlü şekilde devam ettiğini belirten Kösoğlu, "2024 bütçesini yaparken yüzde 20-25 civarında bir daralma bekliyorduk. Ama beklediğimiz daralma olmadı. Yüzde 7 civarında bir daralma gördük" diye konuştu. Kösoğlu JCB markasının her yıl Türkiye'deki tedarikçilerden yaklaşık 75 milyon euro değerinde alım yaptığını da söyledi. Kösoğlu, "Parça alıyor, komponent alıyor, üretimde. Yan sanayilerimizden alıyor. Yirmi, yirmi beş tane firmadan alım yapıyor" dedi. Şu anda pazardan yüzde 10 pay alan SİF'in hedefi bunu 5 yılda iki katına çıkarmak.