Muhalefet 'Başkanlık' için sağlıklı tartışmayı engelliyor

Başkanlık sisteminin tartışılması gerekirken muhalefetin Cumhurbaşkanı Erdoğan korkusu üzerinden siyaset  üretmeye çalıştığını vurgulayan Gümrük Bakanı Tüfenkci, ''Bu doğru ve sağlıklı bir yaklaşım değil'' diye konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin, "Başkanlık sisteminin, Türkiye için uygun olup olmadığının tartışılması gerekirken muhalefet Recep Tayyip Erdoğan korkusu üzerinden siyaset üretmeye çalışıyor. Bu doğru bir yaklaşım değil” açıklaması yaptı. Türk insanının uzun süredir yeni bir anayasa talebi bulunduğunu ifade eden Tüfenkci, TBMM'deki yüksek temsil düzeyi de dikkate alındığında bu konuda önemli bir fırsat yakalandığını ifade etti. 

MUHALEFET KORKUYOR 

Türkiye'nin darbe anayasalarından kurtulup sivil anayasaya kavuşması gerektiğini dile getiren Tüfenkci, şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanı halkoyuyla seçildikten sonra Türkiye'de başkanlık sistemi tartışılmaya başlandı, ancak başkanlık sisteminin nasıl olacağı yeteri kadar tartışılamadı. Muhalefette şöyle bir korku var: Başkanlık denildiği an akla hemen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan geliyor. Maalesef kişiler üzerinden sistem tartışıldığı için de sağlıklı sonuçlar alınamıyor. Başkanlık sisteminin, Türkiye için uygun olup olmadığının tartışılması gerekirken, muhalefet Recep Tayyip Erdoğan korkusu üzerinden siyaset üretmeye çalışıyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Cumhurbaşkanını halk oyuyla seçtikten sonra başkanlık sisteminin yeni anayasanın bir yerinde, bir şekilde mutlaka olmalı” 

LAİKLİK ANAYASADA 

Laiklik tartışmalarına da değinen Tüfenkci, "Laiklik hususu anayasada olacak, Cumhurbaşkanımız da Başbakanımız da olması gerektiğini açıkça ifade etti. Buna rağmen birilerinin bunun üzerinde siyaset yapmayı bir süre daha devam ettireceği görülüyor" dedi. Meclis'i çalıştırmamaya yönelik bir muhalefet izlendiğini ifade eden Tüfenkci, Türkiye'nin en büyük sorununun muhalefet sorunu olduğunu, kimsenin Meclis çalışmalarını tıkamak gibi bir hakkı olmaması gerektiğini belirtti. 

İRAN İLE İHRACAT ARTACAK

İran ile ticaret hacminin artırılması için ciddi çalışmalar yapıldığını belirten Tüfenkci, iki ülke arasında yapılan görüşmelerden çıkan neticelerin olumlu olduğunu ifade etti. Ambargolar kalktıktan sonra Gürbulak-Bazargan Gümrük Kapısı'nın öneminin artacağına dikkati çeken Tüfenkci, "Oradaki ihracat işlemlerinin, TIR çıkış sayılarının artmasını bekliyoruz. Acil olarak yapacağımız düzenlemeleri gerçekleştirdik" dedi. 

Zarar gören esnafa müjde

Terör olaylarından zarar gören esnafa yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydeden Tüfenkci,” yaraların sarılmasına yönelik olarak kira desteği, esnafın zararlarının tespiti ve nakdi yardım, sosyal güvenlik primleri ve vergi borçlarının 1 yıl ertelenmesi, esnafa 30 bin lira faizsiz kredi imkanı sağlanmasını hayata geçirdik. Bölgede yakılan yıkılan dükkanların da tekrar inşa edilmesi gündemimizde" diye konuştu.

2.7 milyarlık kaçak önlendi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sınır kapıları ve gümrüklerde geçen yıl 2.7 milyar TL değerinde kaçakçılığın önlendiğini belirterek, "Bu yılın ilk çeyreğinde ise 752 milyon lira değerinde kaçak eşya ve 1 tondan fazla uyuşturucu madde ele geçirildi" dedi.  

YENi ÇEK YASASI MECLiS'E GiDiYOR 

Bülent Tüfenkci, Çek Yasası'nda bazı düzenlemeler yapacaklarını belirterek, "Bunları da kamuoyu görüşüne açtık. Dönüşler hep olumlu. Yakında iflas ertelemeye yönelik düzenlemeyle Meclis'e sevk edeceğiz. Adalet Bakanlığı ile iflas erteleme üzerine çalışıyoruz." dedi. Hapis cezasının kaldırılmasından sonra piyasada çeke olan güvenin azaldığını ifade eden Tüfenkci, "Güveni yeniden tesis etmek için Çek Yasası'nı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla yeniden çalışmaya başladık. Çeke karekod sistemi getirdik. Yeni düzenlemeyle bankaların gördüğü tüm riski, çekin verildiği kişi de görebilecek. Şirketin ne zaman kurulduğunu, ne kadar çek kullandığını, bu çeklerin daha önce ödenip ödemediğini, ihtiyati tedbir veya ihtiyati hacizleri, iflas ertelemeleri gibi tüm bilgiler görülecek"dedi.