Müfredata su bilinci girmeli

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği Başkanı Kalebaşı, “Su bilincimizi güçlendirmeliyiz” dedi. Kalebaşı bunun için su bilincinin müfredatta işlenmesi gerektiğini söyledi.

İnsanlığın huzuru ve gezegenin sürekliliği için su kaynaklarının korunmasına dikkat çeken Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşabey Kalebaşı, "Su bilincimizi güçlendirmeliyiz" dedi. Su bilincinin müfredata girmesini isteyen Kalebaşı, "Kullanım alışkanlıklarında farkındalık yaratılarak israfı önleyecek bireysel önlemler alınmalıdır. Bireysel küçük önlemler bile, bir alışkanlığın oturtulması ve gelecek nesillere bu bilincin yerleştirilmesi açısından son derece değerli olacaktır. İlkokuldan başlayarak su kullanımı konusunda bilinçlendirme çalışmaları artırılmalı, müfredat dahilinde bu konu titizlikle işlenmelidir" dedi. Yaşabey Kalebaşı şunları söyledi: "Günümüzde milyarlarca insan su kıtlığı yaşıyor, küresel iklim krizi de kıt su kaynaklarının azalmasına etki ediyor. Gelişen bu tablo daha gergin bir dünyanın oluşmasına etki edebilir. "

KALİTE BOZULUYOR

2015'te kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 6'da 2030'a kadar herkesin suya güvenli bir şekilde ulaşabileceğinin vaat edildiğini hatırlatan Kalebaşı, "Bu vaadi gerçekleştirmek için 6 yıl gibi kısa bir süremiz kaldı. Yarın büyük bedeller ödememek için su kaynaklarının korunmasına ve su kullanımı bilincinin artırılmasına ihtiyacımız var" diye konuştu. Kalebaşı, "Dünya genelinde suyun % 69'u tarım, % 19'u sanayi ve % 12'si evsel olarak kullanılıyor. Ülkemizde de yapılan vahşi sulama yöntemleri, hem su kaynaklarının aşırı israfına, toprağın yapısı ile kalitesinin bozulmasına ve çoraklaşmasına neden oluyor" dedi.

ARITMA CİHAZI 5 KAT FAZLA SU İSRAF EDİYOR

Tüketicilerin bilinçlenmesi ve her türlü su kullanımında kaynakların kısıtlı olduğunun hatırlanması gerektiğine dikkat çeken Kalebaşı şunları söyledi: "Özellikle arıtma cihazlarının en sağlıklı ve güvenli alternatif olarak sunulması önemli bir risk barındırıyor. Bugün arıtma cihazları 1 litre suyu arıtmak için yaklaşık 5 litrelik atık su oluşturuyor. Filtrelerin değişim süresine göre bu rakam çok daha da artabiliyor. Bu konuda farkındalık oluşturulmalı."