Mucize madde artık Türkiye'de üretiliyor

Geleceğin hammaddesi olarak nitelenen grefenin seri üretimi başladı. Fabrikayı açan Bakan Varank Türkiye'nin çelikten 200 kat dayanıklı bu malzemeyi üretebilen 10. ülke konumuna geldiğini söyledi.

Geleceğin hammaddesi olarak bilinen 'Nobel Ödüllü' grafen artık Türkiye'de de üretiliyor. Ahlatçı Holding'e bağlı Nanografi firmasının Grafen Seri Üretim Tesisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katıldığı törenle İvedik OSB'de açıldı. Bakan Varank törende yaptığı konuşmada tesis ile Türkiye'nin grafeni seri üretebilen 10 ülkeden biri konumuna geldiğini söyledi. Varank fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleriyle büyük yankı uyandıran grafenin, insanlık tarihinin en büyük malzeme buluşlarından biri kabul edildiğini belirtti.

200 KAT KUVVETLİ

Çelikten 200 kat daha mukavemetli, bakırdan yüzlerce kat daha iletken, esnek ve hafif bir malzeme olan grafenin sanayinin birçok alanında kullanıldığını aktaran Varank, grafenin, tek atom kalınlığında 2 boyutlu bir nanomalzeme olarak nanoteknolojinin en kritik bileşenlerinden biri olarak gösterildiğini dile getirdi. Varank, bu ürün sayesinde yapılabileceklere değinerek, "Grafen sayesinde daha uzun ömürlü malzemeler, ultra hızlı şarj edilebilen bataryalar, daha hızlı ve hafif uçaklar, vücuttaki nöronlara bağlanabilen biyonik cihazlar üretilebilecek, korozyon, ısınma ve iletim sorunlarına da çözümler getirilebilecek" ifadelerini kullandı. Varank "Nanografi firmamız, bu olağanüstü malzemenin hem özgün bir yöntemle hem de standartlara uygun bir şekilde seri üretimini gerçekleştirdi. Yabancı bir şirketin üretim lisansına bağlı olmadan, kendi kaynaklarımızla grafeni üretebiliyor olmamız, ülkemiz adına gurur verici. Firmamızın Ar-Ge çalışmaları ve yatırımlarla edindiği yetkinlik ülke sınırlarımızı da aştı. Öyle ki bu tesis ürettiği grafen destekli endüstriyel ürünleri şimdiden 80'den fazla ülkeye ihraç ediyor" diye konuştu.

DEVLET DESTEK VERDİ

Varank, farklı desteklerle Nanografi firmasının yanında olduklarını, açılışı yapılan tesisin de 2018'de KOSGEB'in teknoyatırım programı kapsamında projelendirildiğini ve 4.5 milyon lira destek sağlandığını anlattı. Varank, üretilen grafen sayesinde yüksek nitelikli kaplama ürünlerin de Nanografi tarafından geliştirilerek sipariş alınmaya başlandığını belirtti.

İLK SİPARİŞLER GELDİ

Bakan Varank "Savunma Sanayii Başkanlığı'mızın grafen katkılı balistik plaka siparişi, Goodyear, Petlas gibi global lastik üreticilerinin işbirliği görüşmeleri bunlardan bazıları. Bu yatırımın büyük getirilerini önümüzdeki dönemde fazlasıyla göreceğiz" diye konuştu.

TARİHİN BULUŞU

Bakan Varank, grafenin, malzeme tarihinin en büyük buluşu olduğunu belirterek "Çelikten 200 kat dayanıklı, yüzlerce kat daha iletken, esnek ve hafif" dedi.

NOBEL FİZİK ÖDÜLÜ KAZANDIRAN ÜRÜN

Grafen, bal peteği şeklinde yerleşmiş karbon atomlarından oluşan esnek ve şeffaf bir malzeme. Bal peteği şeklinde yerleşmiş karbon atomlarından oluşan bu malzeme özünde kurşunkalemimizin yazan maddesi. Andre Geim ve Konstantin Novoselov'a Nobel Fizik Ödülü kandıran bu malzeme, insanlığın bugüne kadar bildiği en ince materyal olmasına karşın çelikten 200 kat daha sağlam. Ayrıca mükemmel ısı ve elektrik iletkenliğine sahip. O yüzden geleceğin teknolojilerinin vazgeçilmez hammaddesi olmaya aday.

İLK ÜRÜN UZUN ÖMÜRLÜ BATARYA OLACAK

Nanografi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatçı da Grafen Seri Üretim Tesisi'nin Türkiye'nin ilk, bölgenin ise en büyük hacimli nanoteknoloji yatırımı olacağını söyledi. Ahlatçı, 2019'da Ulusal Bor Enstitüsü ile grafen ve bor katkılı ülkenin ilk özgün lityum iyon batarya Ar-Ge projelerini başlattıklarına dikkati çekerek, çok güzel sonuçlar açıklayacaklarını söyledi.

NERELERDE KULLANILIYOR?

* Bataryaların ultra hızlı şarj edilmesi.

* Güçlü ve daha dengeli aletler (tenis raketi gibi)

* Güncellenebilen elektronik kağıtlar.

* Su geçirmeyen kıyafetler.

* Daha sağlam ve hafif uçaklar.

* Tuzlu suyu, içilebilir suya dönüştürmek.

* Doğrudan vücuttaki nöronlara bağlanabilen biyonik cihazlar.

* En hafif ve en ince elektronik cihazlar.