Mücevher fuarına çıkarma! İtalya'da 500 milyon dolarlık altın fırsat doğdu

Dünya mücevher ihracatındaki payı her geçen yıl artan Türkiye, İtalya'daki mücevher fuarına 62 firmayla çıkarma yaptı. Sektör, fuardan 300 ila 500 milyon dolar arasında bir iş bağlantısıyla dönmeyi hedefliyor.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Türk mücevherciler, İtalya'nın Vicenza şehrinde düzenlenen Vicenzaoro 2022 Altın, Gümüş, Değerli Taşlar ve Tasarım Fuarı'na çıkarma yaptı. 17-21 Mart tarihleri arasında açık kalan fuara katılan toplam 600 firmanın yüzde 10'u Türk şirketlerden oluşurken, Türklerin mücevher ihracatındaki yükselişi devam ediyor. Vicenzaora'nın dünyanın en büyük mücevher fuarlarından biri olduğunu belirten Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar, yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti:

İTALYANLARIN YERİNİ ALDIK

"Dünya genelinde yapılan fuarlarda Türk şirketleri öne çıkmaya başladı. Bu fuardaki 600 katılımcının 62'si Türk firması. Mücevherde payını yükselten iki ülkeden biri biziz, diğeri ise Çin. İtalya'nın yerini biz almaya başladık. İtalya'da üretici azalırken Türkiye'de her geçen gün artıyor." Kamar, bu yıl Vicenzaaro fuarına katılan Türk firmalarının 300-500 milyon dolar arasında iş anlaşması yapmasını beklediklerini kaydetti.

İHRACATTA PATLAMA VAR

TÜİK verilerine göre, Türkiye 11 milyar dolar ihracatla dünya mücevher ihracatının yüzde 5'ini tek başına yapıyor. Bu oranın yüzde 10'a çıkarılmasının işten bile olmadığına dikkat çeken Kamar, "İtalyanların pazar payını biz alıyoruz. Amerika'ya yaptığımız ihracat 250 milyon dolardan 1 milyar dolara geldi. Geçen yıl ülke ihracatımız yüzde 80 arttı. Şirketler olarak ikinci vardiya üretime geçtik. Ancak bu kez istihdam eksiği çıktı. Yeterli eleman olsa üçüncü vardiyaya da geçebiliriz."

10 BİN TL MAAŞA BİLE ELEMAN BULAMIYORUZ

Mücevher ihracatındaki hızlı artışa yetişmek için çift vardiya çalışmaya başlayan firmalar şu sıralar kalifiye personel açığı sorunu yaşıyor. Son altı ayda sektördeki elemanların aldıkları maaşı ikiye katlayarak gruplar halinde transfer olduklarını anlatan Kamar, şöyle konuştu: "6 bin üretici ve 35 bin perakendecinin faaliyet gösterdiği sektörde 300 bin çalışan var. Cilacı, mumcu, kalıpçı, monturcu gibi her alanda elemana ihtiyacımız var. İstanbul'da üretim maliyetleri çok arttı hem de eleman bulmak zor. Şu anda 10 bin TL maaşla çalışacak insan bulamıyoruz. Sektördeki çalışan açığını kapatmak için de üretimi İstanbul dışına kaydırmak lazım. Kahramanmaraş'ta Kuyumcukent benzeri bir yer açıldı. Tokat'taki gençlere taş kesim eğitimleri vermeye başladık."

UKRAYNA BİTTİ, RUSYA DEVAM

Mustafa Kamar, bir soru üzerine de mücevhercilerin Rusya ve Ukrayna'daki mağazalarının bir kısmını kapatmak zorunda kaldıklarını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Ukrayna pazarı tamamen bitti. Rusya'da satışlar devam ediyor ama ödeme sistemleriyle ilgili sıkıntılar var. Uzun vadede bu durumun Türkiye lehine sonuçlanacağını düşünüyorum."