Mobilya ustası ayda 60 bin TL kazanıyor

Mr Usta Türkiye CEO'su Yunus Emre Kalkan, Türkiye'de usta sayısının yetersiz olduğunu ve bu alanda iyi gelirler kazanılabileceğini söyledi. Kalkan, “Mobilya montaj ustaları ayda en az 55-60 bin lira kazanıyor” dedi.

SERDAR SAĞLAM

Türkiye'de son dönemde artan üniversite sayıları ve üniversite mezunu sayısındaki artış bir yandan olumlu olsa da bir taraftan da ustalık işlerine olan ilgiyi azaltıyor. Usta-hizmet tedariği sitesi Mr Usta, Türkiye'de ustalık işlerini kurumsallaştırmak istiyor. Mr Usta CEO'su Yunus Emre Kalkan geliştirdikleri sistemi AKŞAM Gazetesi'ne değerlendirdi. Belirli bir bölgedeki iyi ustaları bulup onları iş karşılığında sabit bir ücret alacakları bir sisteme dahil ettiklerini söyleyen Kalkan, "Bizimle çalışan ustalar ekiple büyütmeye başladılar. Tek başına başlayan bir ustamız vardı. Şu an üç tane ekibi var. Onlara müşteriyi yönlendirdiğimiz için mantıklı oluyor ustalar için. İyi hizmet vereceklerden iyi bir havuz oluşturuyoruz" ifadelerini kullandı.

KAZANÇLAR YÜKSEK

Gençlerin ustalık işlerini yeterince karizmatik bulmadıkları için bu alanda eksik bulunduğunu ifade eden Kalkan, "Sosyal ortamda gençlere ne yaptıkları sorulduğunda 'Kahve brewer'ım, baristayım' demesiyle 'Kaynak ustasıyım' demesi arasında fark var. Şu an bir seramik ustasının 80-90 bin lira net maaş istediği bir ortamda 'ben gider kurye olurum, bir kafede barista olurum'u daha fazla tercih eder durumdalar" dedi. Yeni başlayan bir ustanın asgari ücretin çok üstünde bir kazançla işe başladığını belirten Kalkan, "Çok fazla know-how gerektirmeyen mobilya montaj ustaları 55-60 bin lira civarında aylık kazanç elde ediyor" şeklinde konuştu.

ALTTAN YETİŞMİYOR

Alttan yeterince usta yetişmemesinin Türkiye için problem olduğuna dikkat çeken Kalkan, "Bu konuda usta akademisi kurma gibi planlarımız var. Bazı belediyelerle de işbirliği yapmak için görüşüyoruz" dedi.

MİLYARLARCA LİRALIK İŞİN VERGİSİ ALINAMIYOR

Usta-hizmet işlerini kayıt altına almak istediklerini vurgulayan Kalkan, tüm bu işlerin kayıt altına alınması halinde devletin de buradan önemli bir vergi kazancı sağlayacağını vurguladı. Kalkan, "Türkiye'de 50 milyondan fazla konut var. Bunların yılda 2-3 defa hizmete ihtiyaç duyduğunu düşünürseniz ve segmente edip sadece 30 milyonunu hedeflerseniz yılda 100 milyon potansiyel hizmet demek. Ortalama sepet tutarına 1000 lira derseniz ekonomik büyüklüğün nereye gittiği üç aşağı 5 yukarı ortaya çıkar" ifadelerini kullandı.

3-4 MİLYON LİRALIK İŞ DE VAR 400 LİRALIK DA

Eylül sonuna kadar 77 bin küsur iş tamamladıklarını belirten Kalkan "Bunlar içinde 3-5 milyon liralık iş de var. 400 liralık kuru temizleme işi de var" dedi. Mr Usta'yı beyaz eşya servislerinin de hub'ı haline getirme amaçları olduğunu belirten Kalkan, en başta belli bir yerde toplanmak istemeyen firmalar için bu durumun aslında daha avantajlı olacağını dile getirdi.