Mısırlılar Türk ortak arayışında

Yabancı sermayenin Türkiye'ye yönelik ilgisinde yükselme dikkat çekiyor. Son dönemde iki ülke arasında artan siyasi ve ticari ilişkilerin de etkisiyle, Mısırlı sanayiciler, Türklerle özellikle know-how açısından ortaklık yapma arayışına girdiler.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mustafa Denizer, Mısırlı sanayicilerin know-how açısından Türk sanayicileriyle ortaklık yapmak istediklerini söyledi. Mısır'da 3 milyar dolara yakın Türk yatırımı bulunduğunu belirten Denizer, "Bu yatırımlar doğrudan 70 bin, dolaylı olarak da 100 bin civarında istihdam sağlıyor. Yatırımlardan yıllık 1.5 milyar dolar ciro elde ediyoruz. Bunun önemli bir kısmı da Mısır'dan üçüncü ülkelere ihracat. Yani Mısır'da başarılı Türk yatırımları mevcut" diye konuştu.

20 MİLYAR DOLAR POTANSİYEL

İki ülke arasındaki ticaret hacminin, 2007 yılında Mısır ile yapılan Serbest Ticaret Anlaşması ile artmaya başladığını ve şu anda 10 milyar dolarlara ulaştığını ifade eden Denizer, bu hacmin 5 yıl içinde 15-20 milyar dolara ulaşmasının mümkün olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerde enerjinin önemli bir potansiyelinin bulunduğunu vurgulayan Denizer, tekstil ve konfeksiyonda Mısır'ın toplam ihracatının üçte birini Türk iş adamlarının yönettiğini kaydetti.

ARSA ARIYORLAR

Mustafa Denizer, "Gitgide de bu oran da artış yaşanıyor. Yatırımlar, tekstil ve konfeksiyona ağırlıklı ama bunun yanında diğer sektörlere de yatırım var. Turizm, lojistik, mağazacılık sektörlerine yatırımlar var. Bir sürüde yeni yatırımcı şu an devrede yatırım potansiyeline bakıyor, arsa arıyor, ortaklık bakıyor" dedi.

Mısır'da BOTAŞ ile EGAS üst yönetimleri bir araya gelerek, doğalgaz ve LNG ticaretiyle altyapı ve yeraltı depolarına yönelik işbirliği imkanlarını ele aldı.

BOTAŞ, MISIR GAZ ŞİRKETİYLE MASAYA OTURDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır'a yaptığı resmi ziyaret kapsamında Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ile Egyptian Natural Gas Holding Company'nin (EGAS) üst yönetimleri de bir araya geldi. Toplantıda BOTAŞ ile EGAS arasında ilişkilerin derinleştirilmesi yönünde mutabık kalındığı belirtilen açıklamada, "Bu çerçevede doğalgaz ve LNG ticareti imkanları, doğalgaz altyapı ve yeraltı depolarına yönelik işbirliği, teknik bilgi ve deneyim paylaşımı konularında istişarelerde bulunuldu" denildi.