Akşam Gazetesi
İşçiyi enflasyon karşısında koruyabilmek ve alım gücünü artırabilmek için asgari ücretin 'ara zam' olarak 1 Temmuz itibarıyla yüzde 34 artışla net 11 bin 402 liraya yükseltilmesinin ardından şimdi de gözler, memur ve emeklilerin maaşlarına yapılacak artış konusuna çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temmuzda en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını açıklamıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da düzenlemenin torba yasa ile temmuzda Meclis'e geleceğini ve emekli ile memurun enflasyona ezdirilmeyeceğini söylemişti.
ORANSAL VE SEYYANEN
Çalışmalar hızlandırıldı, Meclis tatile girmeden konunun çözülmesi amaçlanıyor. En düşük memur maaşı net 22 bin liraya yükseltilirken, düzenlemeyle diğer memurların maaşlarında da güncelleme olacak. Oransal zam ile birlikte seyyanen zam yapılması, konuşulan formüller arasında. Memur maaşlarına yapılacak artışa ilişkin TRT Haber'de değerlendirmelerde bulunan AKŞAM Gazetesi yazarı ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, şunları söyledi: "Kamu görevlilerinin en fazla merak ettiği husus, diğer kamu çalışanlarına bu artışın hangi şekillerde yansıtılacağı. Temel beklenti; kademeli bir biçimde ücretler arasındaki farkı, kişinin unvanını, kıdemini, maaşlar arasındaki farklılığı dikkate alarak bir artış yapılması yönünde. Bu formüllerden biri de öncelikle maaşlara oransal bir zam yapılıp, üzerine seyyanen zam verilmesi. Bunun dışında da masada yine çeşitli formüllerin olduğunu ve bu formüllere göre belli projeksiyonların yapılarak kamu çalışanlarının temmuz ayındaki maaş artışlarının gerçekleşeceğini söyleyebilirim."
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI
5.500 lira olan en düşük emekli maaşı ara zamla 7.500 liraya yükseltilmişti. En düşük maaş yükseltilirken, 7.600 lira alan kişinin maaşı da aynı kaldı. Meclis'in ilk düzenlemelerinden birinin de bu konu olması ve emeklilere kademeli bir maaş artışının yapılması bekleniyor.
5 TEMMUZ'DA ENFLASYON AÇIKLANACAK
Memur maaşları her ayın 15'inde yatırılıyor. Bordroların açıklanma süreleri de dikkate aldığında 5-6 Temmuz gibi konunun tamamlanması gerekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) da haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi rakamlarını Kurban Bayramı nedeniyle 3 Temmuz yerine 5 Temmuz Çarşamba günü açıklayacak. Veriler özellikle yılın 6'ncı enflasyon verisi olması sebebiyle maaşlar açısından kritik önem taşıyor. Memur ve emeklisinin temmuz maaşı; ilk 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammına göre hesaplanıyor.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayısta aylık bazda yüzde 0.04 artış göstermişti. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 39.59 olarak kaydedilmişti. Bu yıl aylık artışlar ocakta yüzde 6.65, şubatta 3.15, martta 2.29, nisanda 2.39, mayısta yüzde 0.04 olmuştu. 5 aylık enflasyon yüzde 15.26 olarak gerçekleşmişti. Şimdi 6 aylık enflasyon merakla bekleniyor.
NE KADAR ZAM OLABİLİR?
*Memurlar yılın ilk 6 ayı için yüzde 8 sözleşme zammı almıştı. Bu oranı aşan fark kadar memurlara enflasyon farkı verilecek. 5 aylık rakamlara bakılınca memur ve memur emeklilerine en az yüzde 7.13'lük enflasyon farkı imkanı doğdu.
* SSK ve Bağ-Kur emeklileri de 6 ayda bir zam alıyor. Emeklilerin zam oranı 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. 5 aylık verilere göre SSK ve Bağkur emeklilerinin zammı şimdiden yüzde 15.26 oldu.