Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor... Emeklilik için yılbaşını beklemeyin!

Yeni yıl öncesi pek çok çalışan emeklilik hesabı yapıyor. Prim gününü doldurmuş ve yaşı tamamlayanlar emeklilik dilekçesi vererek süreci başlatıyor. Peki 'yeni yıl öncesi mi, yoksa sonrası mı?' emekli olmak daha mantıklı? İşte milyonlarca vatandaşı merak ettiği o sorunun cevabı...

Emeklilik için aralık ayında dilekçe vermek daha avantajlı. Bu yıl emekli olacaklar için 2023'ün enflasyon ve büyüme rakamları dikkate alınacak. Ocak ayında başvuranlar %35 daha az maaş alır. İşte detaylar...

Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül, "emekliliğini ertelemeyi isteyenler bir daha düşünsün" diyerek şu ifadeleri kullandı:

Bu yıl emekli olacaklar için 2023'ün enflasyon ve maaş zamları dikkate alınacağı için ocakta başvuranlar % 35 kayıp yaşayabilir.

Emekli olmaya hak kazanmış kişilerin aralık ayında emekli olması ile ocak ayında emekli olması arasında fark var. Emekli aylığı hesaplama sistemi nedeniyle her yıl bu farklılık oluşuyor. Ancak bu yıl 2023 yılı TÜFE'sinin ve bu yılki ocak ve temmuz ayı emekli maaşı zam oranlarının yüksekliği nedeniyle aralık ile ocak arasındaki maaş farkının yüzde 35'i bulması bekleniyor. Bu fark nereden kaynaklanıyor, 2–3 yıl daha çalışmayı düşünenler ellerini çabuk tutmalı mı?

AYLIK NASIL HESAPLANIYOR?

SSK ve Bağ-Kur'lular için emekli aylıkları; 1999 öncesinde gösterge tablosuna göre, 1999 sonrası ise ödenen primlerin güncelleme katsayısı ile bugüne getirilmesi ve aylık bağlama oranı ile çarpılması şeklinde hesaplanıyor. Yıl içerisinde emeklilik talebinde bulunan kişilerin ödediği primler bugüne getirilirken bir önceki yılın güncelleme katsayısı kullanılıyor ve talepte bulunulan ocak ayına primler getirilip aylık bağlama oranına göre hesaplama yapılıyor. Örneğin 2024 yılı içerisinde emeklilik talebinde bulunanlar için 2023 yılının güncelleme katsayısı, 2025 yılında bulunanların primleri ise bugüne getirilirken 2024 yılının güncelleme katsayısı kullanılıyor.

KAMU İŞÇİSİ İÇİN FARKLI

SSK ve Bağ-Kur'lular için yıl, 1 Ocak ila 31 Aralık arasını ifade ederken kamu işçileri için ise yıl 15 Ocak ila sonraki yılın 14 Ocak arası dönemi ifade ediyor. Bu nedenle yıl bitmeden dilekçe vermek konusunda SSK ve Bağ-Kur'lular için yılın son günü 31 Aralık 2024 iken, kamu işçileri için yılın son günü 14 Ocak 2025.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ