1
Yaklaşık 25 milyon vatandaşın kamuya olan 160 milyar lirayı aşan borçlarına yapılandırma imkanı getiren tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Vatandaşa vergi, prim, trafik cezası, öğrenim kredisi gibi borçlarını kolay şekilde ödeme imkanı geldi. Yasa, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından yürürlüğe girecek ve müracaatlar başlayacak. Sabah'ta yer alan habere göre ilk taksit ödemelerinin de vergi borçları için Kasım'da, primler için Aralık'ta başlaması öngörülüyor.
YAPILANDIRILAN BORÇLAR: Vergi, prim borçları, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi borçları, belediyelerin alacakları yeniden yapılandırılıyor.
30 HAZİRAN SINIRI: Yapılandırmalar, 30 Haziran 2016 da dahil, bu tarihten önceki döneme ilişkin borçları kapsıyor.
FAİZ YERİNE ENFLASYON GÜNCELLEMESİ: Kamu alacaklarının asıl tutarlarının tahsilinden vazgeçilmeyecek. Bu asıllara uygulanan gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası yerine, yurt içi ÜFE esas alınarak belirlenecek tutar ödenecek.
PEŞİNE EKSTRA İNDİRİM: İlk taksit ödeme süresi içinde borcun tamamının yatırılması halinde, yurt içi ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar üzerinden ayrıca yüzde 50 indirim yapılacak.
TAKSİTE KATSAYI FORMÜLÜ: Ana para + yurt içi ÜFE'ye göre yeni borç hesaplanacak. Belirlenen tutar, 6 taksit için 1,045, 9 taksit için 1,083, 12 taksit için 1,105, 18 taksit için 1,15 katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacak.
NEREYE BAŞVURULACAK?: Borcu yasa kapsamında yapılandırmak için ilgili kuruma gitmek gerekiyor. Yani prim borçları için SGK'ya, vergi borçları ve trafik cezaları için ise bağlı bulunulan vergi dairesine gidilecek.
ÖDEME NE ZAMAN?: Bu düzenlemeden yararlanmak isteyen borçlular, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile il özel idarelerine bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitini, kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan; SGK'ya bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitini ise dördüncü aydan başlamak üzere 2'şer aylık dönemler halinde 18 taksitte ödeyebilecek.
2 KEREDEN FAZLA AKSATANA İPTAL: Başvuruda bulunan borçlular, bir takvim yılında 2'den fazla kez vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde, yapılandırılan borçlarına ilişkin kalan taksitlerini ödeme haklarını kaybedecek.
ERKEN KAPATILIRSA: Başvuruda bulunan borçlulara, tercih ettikleri taksit süresine uygun ödeme planı verilecek. Ancak tercih edilen süreden daha kısa sürede ödeme yapılması halinde, ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilecek.
GELİR TESTİ YAPTIRMAYANLAR: Gelir testine hiç başvurmayan sigortalıların, gelir testine başvurarak borçlarının belirlenen seviyeden yeniden hesaplanması ve bu statüye ilişkin prim borçlarının asıllarının peşin veya vade farkı uygulanmaksızın 12 eşit taksitle ödenmesi halinde vade farkı uygulanmaksızın gecikme cezası ve zammı silinecek.