MİLTAR ile 140 milyon dolar Türkiye'de kalacak

Kaçakçılıkla mücadelede kullanılan ve maliyeti 140 milyon doları bulan cihazlara alternatif için MİLTAR Projesi hayata geçiriliyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ortak girişimiyle başlatılan MİLTAR Projesi 3. Protokol revizyonu imza töreni, Bakan Bolat ve SSB Başkanı Haluk Görgün'ün katılımıyla gerçekleştirildi.

EN MODERN GÜMRÜKLER

Dünyanın sayılı gümrük idareleri arasında yer aldıklarını vurgulayan Bolat, "Kaçakçılıkla mücadelede en çok kullandığımız sistemlerin başında gelen araç ve konteyner tarama sistemleri bu projeye kadar yurt dışından ithal edildi. Bu durum ülkemizin dış ticaret dengesi için negatif bir etki oluşturdu. Söz konusu cihazlar için 140 milyon dolarlık bir bedel ödendi. Bu maliyetten kurtulmak için Bakanlığımızın ve SSB'nin girişimleriyle MİLTAR Projesi'ni hayata geçirdik" diye konuştu.

ÖNEMLİ YETENEKLER KAZANILDI

SSB Başkanı Haluk Görgün de "Projeyle özellikle kargo ve araç inceleme, katı ve likit patlayıcı ve kimyasal madde saldırı tespiti gibi yetenekler kazanılmış oldu. Bu projelerle kaynaklarımızın yurt içinde kalmasına katkı sağlamayı ve dünya pazarına girecek bir ürüne sahip olmayı önemsiyoruz" dedi.