Milli yazılımla yeni nesil ilk sanal fuar

Türkiye'nin yerli ve milli yazılımla geliştirilen ilk sanal fuarı olan ‘Agrivirtual Tarım ve Hayvancılık Makineleri Sanal Fuarı' dün açıldı. Büyük ilgi gören fuarda firmalar, müşterilerle anlık mesajlaşarak, görüntülü görüşebiliyor.

Türkiye’nin Makinecileri tarafından Ticaret Bakanlığı’nın himayesinde düzenlenen, Agrivirtual Tarım ve Hayvancılık Makineleri Sanal Fuarı’nın açılışını Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yaptı. Türkiye’nin 3 boyutlu ilk sanal fuarı olan Agrivirtual, Selçuk Üniversitesi tarafından yerli ve milli yazılımla geliştirildi. 26 Haziran’a kadar açık olacak fuar, 24 saat ziyaret edilebiliyor. Bakan Pekcan, fuarın 3 farklı özelliğe sahip olduğunu belirterek, “Hem tarım ve hayvancılık makineleri sektöründe uluslararası ilk sanal fuar hem Türkiye’nin ilk 3 boyutlu sanal fuarı hem de kendi milli yazılımımızla ilk sanal fuarımız” dedi.

YENİLİKÇİ ADIM

Pekcan, normalleşme süreciyle yenilikçi adımların atılması gerektiğinin altını çizerek, “Bu sanal fuar, Türkiye’nin ve Türk üreticisinin yenilikçiliğini ve dijital çağda yer alma becerisini gösteren en güzel örneklerden” dedi. Pekcan, sanal ticaret heyeti programlarına mayısta Özbekistan, Kenya, Hindistan ile başladıklarını hatırlattı. Pekcan, Güney Kore, Nijerya, Pakistan, Almanya, Meksika, Kolombiya, Şili, BAE, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman’a da ticaret heyeti planladıklarını söyledi.

100 BİN $ DESTEK

Pazara girişte dijital faaliyetleri desteklediklerini anımsatan Pekcan, sanal fuar organizasyonları düzenleyen çatı kuruluşlara 100 bin dolara kadar destek sağladıklarını vurguladı. Sanal ticaret heyeti ve sanal fuarların çeşitlenerek devam etmesini beklediklerinin altını çizen Pekcan, bu konuda TİM ile müşterek çalışmalarının olduğunu bildirdi. Pekcan, e-ticaretle ilgili çalışmaları da sürdürdüklerini ifade ederek, “Bu hafta içinde Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ni (ETBİS) tanıtacağız” diye konuştu. 

3 BOYUTLU GEZME İMKANI 

Bakan Pekcan, şöyle konuştu: “Bu fuarda ziyaretçilerin sanal gerçeklikle üç boyutlu olarak fuar alanında gezmelerine imkan tanındı. Fuar bu yönüyle üniversite-sanayi işbirliğinin güzel bir örneğini gözler önüne seriyor. Firmalarımız, sanal ortamdaki ziyaretçileriyle, potansiyel müşterileriyle anlık mesajlaşma veya görüntülü görüşme imkanına sahip olacaklar. Daha fuar açılmadan fuar web sitemize büyük bir ilgi var. 61 firmamız katılım gösteriyor. Sanal fuarımız kendilerini uluslararası piyasada tanıtma adına büyük bir fırsat sunuyor.” 

HAZİRANDA İHRACAT ESKİYE DÖNECEK

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle de, pandemi sürecinden en çok etkilendikleri dönemi geride bıraktıklarını belirterek, “Mayısta toparlandık, haziranda ihracatımızı tekrar eski rakamlara getirmek adına önemli gelişme içerisindeyiz” dedi. Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu ise, tarım makineleri ihracatında yıllık artışın yüzde 18-19 olduğunu söyledi.