Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, hekimlere elektronik ortamda radyolojik görüntü ve raporlara erişim imkanı sağlayan ‘Teletıp’ın, kişisel sağlık sistemi ‘e-Nabız’ aracılığıyla vatandaşların kullanımına açıldığını bildirdi. Birinci, Türkiye’deki hastaneler ve sağlık merkezleri tarafından oluşturulan medikal veri ve radyolojik görüntülerin arşivlenmesi, uzaktan incelenebilmesi ve raporlanabilmesinin Teletıp sistemiyle sağlandığını belirterek, sistemin tüm hastanelerde yaygınlaştırıldığını söyledi. Radyolojik görüntülerin, Teletıp altyapısı kullanılarak e-Nabız sistemi yoluyla, vatandaşların erişimine açıldığını ifade eden Birinci, bu sayede hastaların tanıda kullanılmak üzere istenilen çeşitli filmleri yanlarında taşımalarına gerek kalmadığına dikkati çekti.
1.700 SAĞLIK TESİSİNDE
Birinci, 1.700’ün üzerinde sağlık tesisinin sisteme entegre olduğuna işaret ederek, devlet hastaneleri, üniversiteler ve tüm özel hastanelerin sisteme görüntü göndermek zorunda olduklarını kaydetti. Birinci, sistemin en son 20 milyona yakın çekim kontrolü yaptığını da belirtti.
40 bin hekim yararlanıyor
Sistemde görüntünün varlığını ve doğruluğunu kontrol eden ‘yapay bir zekanın’ da olduğunu belirten Birinci, şöyle konuştu: “Örneğin düz grafiği bir MR görüntüsü gibi gönderemiyorsunuz. SGK tarafından ödenmiyor. Bu anlamda da ciddi bir tasarrufun kapısını açtığını söyleyebiliriz. Hem görüntünün doğruluğu hem tasarrufu hem de tıbbi kaliteyi ön plana çıkarıyoruz. Şu an itibarıyla, sistemde 40 bin hekim bu görüntülerden faydalanıyor. 70 milyona yakın rapor oluştu.”
Dünyadan talep var
Birinci, “Türk mühendisler tarafından geliştirilmiş, yerli ve milli bir proje. Birçok ülke, kendi ülkesinde kullanmak istiyor” dedi.