Türkiye’nin savunma sanayiindeki milli atılımı, Afrin ve Zeytin Dalı harekatlarındaki başarıyla kendini göstermişti. Harekatlarda kullanılan, tamamen yerli üretim İHA ve SİHA araçlarını geliştirip üreten ekipte yer alan T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin teknoloji üretip, tasarlayan bir ülke haline gelebilmesi için neler yaptıklarını anlattı. Selçuk Bayraktar, 20-23 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek Teknofest’in amacını da açıkladı. TSK’nın envanterinde 58 adet bulunan Bayraktar TB2 İHA’nın kendi sınıfında dünyanın en iyisi olduğunu belirten Bayraktar “Bunun iki sebebi var. Birincisi silahlı kuvvetler bu kadar etkin İHA’ları kullanabilen dünyada 3 ülkeden biridir. Dünyada 6 ülke bu teknolojiyi bu seviyede yapabiliyor. Bunun içinde Rusya ve birçok Avrupa ülkesi yok. Dünya askeri harp tarihi açısından Afrin operasyonu büyük bir başarıdır. Özellikle İHA ve SİHA’lar konusunda ilkler yaşanmıştır” dedi.
BU SEBEPLE KURDUK
Milli teknoloji hamlesinin ancak bir toplumsal seferberlik haliyle yapılabileceğini belirten Bayraktar “Gencinden yaşlısına herkes buna inanmalı. Bu nedenle T3 Vakfı’nı kurduk. TEKNOFEST gibi etkinlikleri düzenleyerek milli teknoloji hamlesi tüm alanlara yayılacağına inanıyoruz” ifadesini kullandı. TEKNOFEST’in en dikkati çeken yarışmalarından birini Sürü İHA Yarışması oluşturuyor. Yarışmada, tanımlanan görevlerin, birden fazla İHA ile görev paylaşımı ve birbirini tamamlama esaslı olarak sürü halinde gerçekleştirilmesine yönelik yazılım algoritmaları geliştirilecek.
Bilgi birikimine katkı
Sürü İHA yarışmasıyla gelecekte askeri, arama-kurtarma ve eğlence alanında aktif olarak kullanılacak bu teknolojiye gençlerin hazırlanması ve Türkiye’nin bu konudaki bilgi birikimine katkıda bulunulması amaçlanıyor.
GÖREV DAĞILIMI YAPILACAK
Simülasyon ortamında yarışmacılara değişik terörist tespit ve takip senaryoları verilecek. Simülasyonun başında İHA’lar kalkışla birlikte görev dağılımı yapacak. Simülasyonun herhangi bir anında bir grup terörist bir binadan başka binaya hareket edecek. İHA’ların amacı bu terörist grupları tespit edip üsse bildirmek olacak. Simülasyon sistemi, sürü İHA takımlarının performansını puanlayacak.
36 TAKIM BAŞVURDU
Sürü İHA stratejileri geliştirmek ve test etmek için gerçek İHA kullanımı oldukça masraflı oluyor. Bu sebeple sürü stratejileri geliştirme çalışmalarında simülasyon sistemleri oldukça yaygın kullanılıyor. TEKNOFEST’teki yarışmaya 36 takım başvurdu. Takımlar, yarışma kapsamında 20 değişik senaryoda yeteneklerini sergileyecek. Yarışmada açık kaynak yazılımlar kullanılarak geliştirilen bir simülasyon ortamı yarışmacılara sunulacak.
Türkiye’nin ilk kapsamlı robot yarışması olacak
Simülasyon yarışmaları yapay zeka araştırmaları için oldukça yoğun kullanılıyor. Bunların en çok bilinenlerini DARPA’nın düzenlediği DARPA Robotics Challenge (DRC) ve NASA’nın düzenlediği Space Robotics Challenge oluşturuyor. İki yarışmada da kullanılan açık kaynak simülasyon ortamı TEKNOFEST’te de olacak. Bu yarışmalarda tek robot için geliştirilen beceriler test edilirken, TEKNOFEST’teki kullanım bir ilk olarak kayda geçecek. Yarışma aynı zamanda Türkiye’de yapılan ilk kapsamlı robot simülasyonu yarışması olacak.