Milli savunmada yeni hedef yerli insansız tank

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İHA’ları düşürürseniz düşürün. İkincisi de üçüncüsü de var, gelin. Şimdi insansız tankları da üretir hale gelmemiz lazım ve bunu da yapacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘11. Kalkınma Planı Tanıtım Toplantısı’na katıldı. Erdoğan, “İnsansız tankları da üretir hale gelmemiz lazım ve bunu da yapacağız” dedi. Türkiye’nin silahlı ve silahsız insansız hava araçlarına dikkat çeken Erdoğan, “Eğer şu anda kendimiz üretiyor olmasaydık bir insansız hava aracımız düşse ne olur diye düşünürdük? Ama şimdi düşünmüyoruz. Düşürürseniz düşürün ikincisi de var, üçüncüsü de var, dördüncü de var gelin” dedi. Erdoğan, şöyle konuştu:

DAHA DA İLERİ TAŞIYACAĞIZ 

“Geçen bir helikopterimiz düştü. Tabii yıkıldık. Niye? İki pilotumuz gitti. Üzüldük. Ama hemen oradaki bu sistemlerin sorumlusu olan arkadaşımızın söylediği şu; ‘Cumhurbaşkanım biz üzülüyoruz.’ Niye üzülüyorsunuz? ‘İnsansız hava aracında silahlısında, silahsızında insan yok ki düşerse düşer. Bazı şartlarda onları uçuralım.’ Vursunlar o düşsün ama hiç olmazsa benim pilotum şehit olmaz. Şimdi biz buraya geldik. Şimdi bunu daha iyiye, daha ileri taşıyacağız. Tank, yakabilirler. İçinde 5 şehidim. Ama şimdi öyle bir yere gelmemiz lazım ki biz, insansız tankları da üretir hale gelmemiz lazım ve bunu da yapacağız.” Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hani şu anda Afrin’de zırhlı taşıyıcılarımız var. Neredeyse bunların tamamına yakını bizim, yerli. Artık bizim silahlı insansız araçlarımız var” dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:

KÖTÜ KOMŞU İHA SAHİBİ YAPTI

“Yıllarca biz stratejik ortağımızdan bunları istedik, aldığımız cevap şuydu, ‘kongre müsaade etmiyor.’ Tamam da siz bunu başkalarına veriyorsunuz, ben senin stratejik ortağın değil miyim? Biz NATO’da beraber değil miyiz? Hani bizde bir söz var, ‘kötü komşu ev sahibi yapar’ diye. Bu kötü komşular, bizi en sonunda hamdolsun silahsız ve silahlı insansız hava aracı sahibi yaptılar.” 

Erdoğan, iş gücünün eğitim seviyesini yükseltirken sosyal güvenliğin kapsayıcılığını da artırdıklarını belirten Erdoğan, “Ülkemizde yoksulluğun tanımı çok değişti” dedi.

2023’E DAHA UZUN SOLUKLU HEDEFLER

Erdoğan, ‘11. Kalkınma Planı Tanıtım Toplantısı’nda, “Bugün 2023’e beş kala artık daha uzun soluklu hedefleri benimseme ortaya koyma aşamasındayız. 2033’ü de gündemimize aldık” dedi.

ÇOCUK İSTİSMARININ AFFI OLAMAZ!

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, hükümetin çocuk istismarına ilişkin yasal bir düzenleme yaptığını belirterek, “Bu yasal düzenlemeyle de buradaki caydırıcılık hükümlerini ileri bir noktaya taşımanın hesabı, gayreti içerisindeyiz. Bunların affı olamaz. Bunlar bağışlanamaz. Bunları görmemezlikten asla gelemeyiz. Ne gerekiyorsa devlet planında bizim yapmamız gerekiyor” dedi.

İNSAN ODAKLI YAKLAŞIM

Erdoğan ayrıca, “Son 15 yılda kalkınma yaklaşımımızı insan odaklı, tüm kesimleri kucaklayan bir çerçeveye oturtmayı başardık. Altyapının yanı sıra eğitim ve sağlık yatırımlarına ayırdığımız kaynaklarla ülkemizin her alanda aynı anda önemli bir sıçrama yapmasını sağladık” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017 yılında 600 projenin yüzde 65’in üzerinde yerlilik oranıyla sürdürülür hale geldiğine dikkat çekti.

TÜRKİYE ARTIK RASTGELE BİR ÜLKE DEĞİL

Erdoğan: Gururla övünülmesi gereken bir alan da savunma sanayiindeki hamleler. Yerlilik oranı yüzde 65’in üzerine çıktı.

“Türkiye rastgele bir ülke değil artık” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gururla övünülmesi gereken bir diğer alanın da savunma sanayindeki hamleler olduğunun altını çizdi. Erdoğan, Türkiye’nin 2002’de 66 savunma projesini yaklaşık yüzde 20 yerlilik oranıyla yürütürken, 2017’de 600 projeyi yüzde 65’in üzerinde yerlilik oranıyla sürdürür hale geldiği bilgisini verdi.

GDO’da hassasiyetimiz artacak

Erdoğan, ayrıca şu değerlendirmeleri de yaptı: “GDO’lu ürünler noktasındaki hassasiyetimizi artırmamız lazım. Devlet olarak birinci derecede bu bizim sorumluluğumuzda. Kimyasalın ağırlıkta olduğu üretimler sebebiyle ilaç sanayiinde darbeler yediğimize inanıyorum. Bu konunun üzerinde bence hocalarımızın durması lazım. Bunun için de bir çalışma yapılmalı.”

Türkiye'nin genç ve dinamik bir nüfusu olduğunu aktaran Erdoğan, korumak için sıklıkla ‘en az üç çocuk’ dediğini anımsattı. “Genç nüfusumuzun yaşlanmaması lazım” diyen Erdoğan, ekonominin kaynağının insan olduğunu, insan varsa istihdam olacağını vurguladı. Erdoğan, bu nedenle özellikle doğumlara büyük önem verilmesini istedi.

11 BİN DOLAR’A ULAŞMAK TARİHİ BİR BAŞARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kişi başına milli gelirimizi 3 bin 500 dolar seviyelerinden 11 bin dolar seviyesine ulaştırmış olmamız gerçekten tarihi bir başarıdır. Buraya durup dururken gelmedik, bir gayretle geldik” diye konuştu. 

REFAH SEVİYESİ 3 KAT ARTTI

Satın alma gücü paritesine göre ise kişi başına gelirde 2002’de AB ortalamasının yüzde 37’si düzeyindeyken bunun yüzde 62’sine kadar çıktıklarının altını çizen Erdoğan, “Nereden nereye? Refah seviyemizin 15 yılda üç katına ulaşmasında ve gelirin daha adil paylaşılmasında kalkınma yaklaşımımızın payı çok büyüktür” ifadesini kullandı.

100.’ÜNCÜ YILA BU PLANLA GİDİLECEK

Başbakan Binali Yıldırım ise, 2019-2023 dönemini kapsayacak kalkınma planının diğerlerinden farklı bir özelliğinin Cumhuriyet’in 100. yılına bu planla girilmesi olduğunu belirtti. 2023 hedeflerinin izlenmesi, takip edilmesi ve gerçekleştirilmesini sağlayacak bir plandan bahsedildiğine değinen Yıldırım, 2019’dan itibaren de bu planın uygulamaya gireceğini ifade etti. 

3 BİN 500 KİŞİ KAFA YORDU

Kalkınma Planı için 3 bin 500 kişinin kafa yorduğunu ve yormaya devam ettiğini aktaran Yıldırım, “Bu yılın ortalarında bütün çalışmalar bitmiş olacak, daha sonra da Meclis’e göndereceğiz. Meclisimizin onayından itibaren plan 2019’un başında yürürlüğe girecek. 11. Kalkınma Planı’nın bir başka özelliği de şudur, bu plan hayata geçtiği süre içerisinde dünyada ve Türkiye’de çok önemli değişiklikler yaşanacak” dedi.

BU YIL DOĞALGAZSIZ TEK İL KALMAYACAK

Modern, çağdaş ülke böyle olur!

2002’de doğalgaz, 6 ilde kullanılırken, 2017 sonu itibarıyla 78 ilde doğalgaz erişim imkanı bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, şunları söyledi: “Öyle modern ülke, çağdaş ülke lafla olmuyor. Modern ülke böyle olur. Her yeri doğalgazla donatırsın, modern ülke olursun. Şimdi bakıyorsun doğalgazla hemen düğmeye bas, dairenin tamamı ısınsın, sıcak suyu hepsi gelsin. Modern olmak bu. Öyle lafla modern olmak yok. Yaşam tarzına bunu yansıtmaktır modern olmak. Bunu böyle yaparsan olur.” Erdoğan, yıl sonuna kadar tüm illere doğalgaz ulaştırmayı planladıklarının da altını çizdi.

TEKSTİL, TARIM KISIR DÖNGÜSÜ BİTECEK

Yüksek teknoloji üreten ekonomi

Erdoğan, “11. Kalkınma Planı döneminde yenilikçi, yerli ve milli üretime dayalı, yüksek teknoloji üretir hale gelen güçlü bir ekonomik yapıyı oluşturmayı amaçlıyoruz” dedi. İleri teknolojili sektörde üretim yapar hale gelineceğini bildiren Erdoğan, “Başka çaresi yok. Artık dünün tekstil ve tarıma dayalı sanayiinin kısır döngüsünden çıkıp teknoloji yoğun bir sanayiye doğru geçiş yapıyoruz” dedi. Erdoğan, dijital ekonominin özellikleriyle işgücü niteliğini artıracaklarını anlatan Erdoğan, enerjide yerli kaynakları daha fazla değerlendirerek nükleer enerjiyi elektrikte amacıyla kullanacaklarını ve yenilenebilir kaynakların üretimdeki payı artıracaklarını aktardı. 

Bakan Elvan, planın raporlama sürecinin bu ay biteceğini söyledi.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da, hazırlık çalışmaları devam eden 11. Kalkınma Planı’na katılım süreçlerini sürekli geliştirme çabasında olduklarını belirterek, “11. Kalkınma Planı, tüm vatandaşlarımızın, tüm Türkiye’nin planı olacaktır” dedi. Elvan, 2019-2023 dönemini kapsayacak planın hazırlıklarını bir yıldır sürdürdüklerini anlatarak, bu ay sonu itibarıyla raporlama sürecinin biteceğini söyledi ve ekledi: “81 ilimizde, 12 binin üzerinde katılımcıyla 250 toplantı gerçekleştirdik. Plan, ülke için ciddi bir fırsat.