Milli savunma sanayiinde ‘yerli çelik’ seferberliği! 

Sanayi ve ekonomi bakanlıkları harekete geçerek, savunma sanayiine nitelikli çelik için üretim, araştırma ve geliştirme çalışmaları başlattı. Ortak çalışmayla Türkiye savunma sanayii için çeliğin en iyisi üretilecek.

YELDA GÖKDAĞ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’yla Ekonomi Bakanlığı, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarında tam not alan milli silahları geliştirecek yeni projeler için harekete geçti. Bu kapsamda iki bakanlık, savunma sanayiinde kullanılacak, yüksek ısıya dayanaklı nitelikli çelik ve ham madde üretim için araştırma ve geliştirme çalışmaları başlattı. Bu çerçevede ortak çalışma başlatan iki bakanlık, kendi bünyelerinde de teknik çalışma grupları oluşturdu.

HIZLA BASAMAK ATLIYOR

Ekipler, savunma sanayinin talep ettiği nitelikli çeliğin en iyisinin üretimi için AR-GE çalışmaları da başlatacaklar. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verilerine göre, 2000 yılında çelik üretim sıralamasında dünya ülkeleri arasında 17’nci sırada bulunurken, üretimini önemli ölçüde artıran Türkiye, 2005 yılında 11’inci ve 2016 yılında 8’inci sıralarda yer aldı. Çelik sektöründe Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgeleri arasında birinci sırada yer alan Türkiye, Almanya’nın ardından Avrupa’da ise ikinci sırada yer aldı.

Çalışma başlatıldı

Sanayi ve ekonomi bakanlıklarının ortak çalışmasıyla hayata geçirilecek proje kapsamında, çelik üretimi yapan sanayi kuruluşlarıyla da görüşmeler gerçekleştirilecek.

Üretim ve ihracatta rekor kırıldı

Türkiye’nin 2017’de ham çelik üretimi yüzde 13.1’lik artışla 37.5 milyon tona çıkarak, rekor kırdı. Çelik ihracatındaki artış da yüzde 36.4 oranında gerçekleşti. Demir çelik sektörü Türkiye’nin toplam ihracat sıralamasında 3. sırada yer aldı