Milli savunma projeleri istihdama doping olacak

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Kaya: Büyük hızla gelişen savunma sanayiinde milli projelerin artışı dikkat çekiyor. Bu projeler istihdamı da artıracak.

MİRAY ÇİMEN

Türkiye’de savunma sanayi sektörü hızlı bir şekilde gelişirken, yerli ve milli projelerde de artış yaşanıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Orhan Kaya, özellikle savunma sanayi sektöründe yerli ve milli projelerin önemine dikkat çekerek, bu projelerin istihdamı artıracağını söyledi. Kaya, bir grup gazeteciye açıklamada bulundu.

İHRACATA OLUMLU ETKİ

Türkiye’de hızla gelişen savunma sanayi sektöründe yerli ve milli projelerin artışının dikkat çektiğini belirten Kaya, “Özellikle savunma alanında Türk mühendisler tarafından gerçekleştirilen projelerin hızla artmasının ihracata da olumlu yansıması bekleniyor” dedi. Kaya, Türkiye’nin havacılık ve uzay sanayinde önemli rol oynadıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Savunma sektörü başta olmak üzere ülkemize fayda sağlayacak mezunlar yetiştirmek için çalışıyoruz. Dünya standartlarında mühendislik eğitimi veriyoruz. Mezunlarımız birçok projede yer alıyor. İTÜ’de şu anda 5000 kilometre saate kadar hızı simüle eden 6 farklı tünel var.” 

10 bin yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulacak

Savunma sanayiinde önümüzdeki dönemde 10 binleri bulan yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulacağını ifade eden Kaya, “Bu ihtiyacın karşılanmasında İTÜ’nün nitelikli mezunlarının önemli bir boşluğu dolduracağını düşünüyorum. Ülkemizin yapacağı milli muharip uçağında 10 bin mühendis çalışacak. Bu mühendislerin bir çoğu da İTÜ’den yetişecek” ifadelerini kullandı.

2 uydu daha gönderilecek

Kaya, şöyle devam etti: “ANKA projesinin danışmanlığını üstlendik. Vestel’in ‘KARAYEL’ isimli aracının analizlerini yaptık.” Kaya ayrıca, İTÜ’nün kullanılan 4 küp uydusu olduğunu ve 2 uydunun daha gönderilmesinin planlandığını söyledi