Milli projelere özel ‘yerli araştırmacı’

Milli projelerin sayı ve çeşitliliğinin artmasıyla savunma sanayiinde nitelikli personel ihtiyacı doğdu. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, ‘Araştırmacı Yetiştirme Programı’ için 28 üniversiteyle işbirliği yaptı. 62 projede 62 uzman araştırmacı yetiştirildi.

BETÜL OĞUZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla savunma sanayiinde yerli ve milli üretim ülkenin bir numaralı önceliği haline geldi. Son dönemde artan ihtiyaçların karşılanması için milli proje sayısındaki ve çeşitliliğindeki artıştan dolayı nitelikli personel ihtiyacı artan Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), üniversite ve üretici firmalarla el ele verdi. Araştırmacı Yetiştirme Programı’nı  (SAYP) yürüten SSM, savunma sanayiinde uzman 62 araştırmacının yetiştirilmesini sağladı.  

35 FİRMAYLA İŞBİRLİĞİ YAPILDI

2011’dan beri Araştırmacı Yetiştirme Programı’nı (SAYP) yürüten SMM, bugüne kadar 28 üniversite ve 35 sanayi firmasıyla işbirliği yaptı. SSM, çalışma kapsamında şimdiye değin 62 projeyi hayata geçirirken, savunmada da 62 araştırmacının yetişmesini sağladı. Bu yolla bir yandan sektörün yetişmiş eleman ihtiyacı karşılanırken, diğer yandan proje ortakları arasındaki bilgi transferinin daha sistematik hale gelmesi amaçlanıyor.

Üniversitelerle dev şirketler buluştu

PROGRAM kapsamında işbirliği protokolü imzalanan üniversiteler arasında ODTÜ, İTÜ, Hacettepe, Ankara, Sabancı, Gazi, Bilkent, TOBB ETÜ, Yıldız Teknik, Atılım, Uludağ, Başkent, Gebze Teknik gibi prestijli üniversitelerin yanı sıra; Türkiye’nin teknolojik gelişiminde çok büyük katkıları olan ASELSAN, ROKETSAN, TAI, HAVELSAN, BMC, MİLSOFT, FNSS, MKEK gibi savunma sanayi firmaları da bulunuyor.

Nitelikli işgücü için burs çalışması

İhtiyaç duyulan alanlarda nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi amacıyla da burs verilmesi için çalışmalar yapılıyor. Ayrıca lisansüstü tezlerin konu seçiminde de, sektörün ihtiyaçlarının öncelikli olarak göz önünde tutulması sağlanıyor.