Milli ilaç üretiminde ‘formül' savunmada

‘Milli İlaç' projesinin başında bulunan Dr. Kemal Oğuz Kalafat, savunma sanayii gibi ilaç sektöründe de devletin öncülüğüne gerek olduğunu söyledi.

Türkiye'nin savunma sanayi gibi bir başka stratejik sektörü de ilaç sanayii. Ancak Türkiye halen kendi ilacını üretebilmiş değil. Türkiye'nin 2010'lu yıllarda başlattığı "Milli İlaç" projesinin başında bulunan ve ABD Boston merkezli varlık yönetimi ve yatırım şirketi Appleton Partners'ın Yaşam Bilimleri Departmanı Direktörü Dr. Kemal Oğuz Kalafat, savunma sanayii gibi ilaç sektöründe de devletin öncülüğüne gerek olduğunu savundu.

İTHALATA 7 MİLYAR DOLAR

Kalafat, "Savunma sanayinde kendi teknolojilerini üreterek dünyada ilk sıralarda yer alan firmalarımız var. Bu, devletin bu işi sahiplenmesiyle oldu. Sadece beşeri ilaçların lisansı için yurtdışına yılda yaklaşık 7 milyar dolar ödüyoruz. Üstelik bunun alıcısı da devlet" dedi. Bugün ilaç üreticisi şirketlerin hepsinin arkasında devletin olduğunu vurgulayan Kalafat, "Örneğin Hindistan hiçbir kurala uymadan ilaçları taklit yoluyla halkına temin edeceğini söyleyerek, kendi molekülünü geliştirdi" dedi. Kalafat, Güney Koreli, Japon ve İsrailli firmaların arkasında da yine devlet desteğinin olduğunu kaydetti.

3-4 YILDA KENDİ MOLEKÜLÜMÜZÜ ÜRETİRİZ

Kalafat devletin öncülüğünde bir yapı oluşturulması halinde Türkiye'nin 3-4 yılda kendi ilacını üretebileceğini söyledi. Kalafat, "Cumhurbaşkanımız, ilaç firmalarının patronlarını bir araya getirip, kararlı olduğunu göstermeli. Devlet bu iş için sembolik bir kaynak ayıracak" diye konuştu.