Milli İHA 'Bayraktar TB2' bu yıl Ukrayna’ya uçuyor

Milli İHA ‘Bayraktar TB2’den yeni ihracat başarısı. Katar’ın ardından Ukrayna da Türkiye'den İHA almak için anlaşma imzaladı. Baykar, Ukrayna’ya 6 adet İHA üretecek ve 1 yılda teslim edecek.

1

Son dönemde yurtiçi ve dışındaki güvenlik operasyonlarında etkin kullanılan Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı (İHA), ortaya koyduğu performansla yurtdışında da ilgi görüyor. Katar’ın ardından Ukrayna da güvenlik güçlerinin envanterini Bayraktar TB2 ile güçlendirecek. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye ile Bayraktar TB2 satın almaya yönelik anlaşma imzaladıklarını söyledi. Poroşenko, “Bu İHA’lar yüksek teknolojik özellikli olmasının yanı sıra zırhlı araçları ve güçlendirilmiş mevzilerle denizdeki hedefleri vurmaya yönelik modern yüksek hassasiyetli füzelerle donatılabiliyor” dedi.

1 YILDA TESLİM EDECEK

Anlaşmanın Ukrayna devlet kuruluşu Ukrbronprom bünyesindeki Ukrspetsproekt ve Baykar Makina arasında imzalandığı belirtildi. Alınan bilgiye göre, Baykar, anlaşma kapsamında 6 adet Bayraktar TB2 İHA üretecek ve 1 yıl içinde teslim edecek. Araçlarla birlikte 3 yer kontrol istasyonu sistem ve ekipmanları da Ukrayna’nın kullanımına sunulacak. Bayraktar TB2’nin Ukrayna yolculuğu 3 yıllık bir süreye yayılıyor. Bu süre içinde Ukraynalı heyetler Bayraktar TB2 ile yapılan testlere katıldı. İHA’nın uçuş ve yer testlerindeki performansı, muharebe sahasındaki başarısı Ukrayna’nın kararının şekillenmesinde belirleyici oldu. 

ÖNEMLİ BİR REFERANS

Ukrayna gibi havacılıkta kritik teknolojilere sahip bir ülkenin İHA ihtiyacı için Bayraktar TB2’yi seçmiş olmasının bundan sonraki ihracat çalışmalarında önemli bir referans oluşturması bekleniyor.

Anlaşma imzalandı

Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı için kasımda Türkiye’ye gelen Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, Baykar tesislerini ziyaret etmişti. 

İhracat anlaşması tarihi bir adım 

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar da, haberi Twitter hesabından duyurdu. Bayraktar, "Milli tasarım İHA’larımızın havacılıkta öncü ülkelerden Ukrayna’ya ihracatı tarihi bir adım" dedi. Bayraktar TB2 İHA Sistemi, 2015'ten bu yana elde edilen başarılarıyla Türkiye’nin bu alanda ihtiyaçlarını bağımsız karşılamada önemli bir boşluğu doldurdu. Bayraktar TB2, uçuş otomasyon ve performansıyla kendi sınıfında dünyanın en gelişmiş İHA sistemi olarak dikkati çekiyor.

80 bin saatlik uçuş yaptı

Bayraktar TB2, üzerindeki sensörlerle gece ve gündüz faaliyet gösterebiliyor. Bayraktar TB2, gerektiğinde dost muharip uçaklar için lazerle hedef işaretlemesi yapabiliyor. Fırat Kalkanı ve son Zeytin Dalı harekatlarında görev alan Bayraktar TB2 İHA, 80 bin uçuş saatini geride bıraktı. Güvenlik güçlerinin envanterindeki Bayraktar TB2 sayısı kısa sürede 75’e yükseldi.