Milli Havacılık Planı’yla Türkiye 2023’e uçacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York ziyaretinde duyurduğu Türkiye Milli Havacılık Planı’nın detayları belli oldu. Türk havacılık sektörünü geliştirecek projeyle Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması hızlanacak.

Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda, Boeing ve Türkiye’deki ortakları tarafından Türk havacılık sanayiini geliştirmek amacıyla oluşturulan Türkiye Milli Havacılık Planı’nın detayları İstanbul’da düzenlenen bir toplantıyla açıklandı. Boeing yatırım ve programlarıyla Türkiye, Türk Havayolları, havacılık servis sağlayıcıları ve sanayi tedarikçileriyle karşılıklı faydaya dayalı stratejik bir çerçeve çizen ortaklıkla, Boeing, 10 yılda Türkiye’deki ekonomik etkisini en az iki katına çıkarmayı hedefliyor.

İŞBİRLİKLERİ YAPILACAK

Plan kapsamında Boeing Türkiye’de, Havacılık Sanayii Geliştirme Programı, Mühendislik ve Teknoloji Geliştirme Merkezi, Bölgesel Uçuş Eğitim Merkezi, Servis ve Bakımda Bölgesel İşbirliği gibi uygulamaları hayata geçirecek. Planın en önemli unsurlarından biri olan Havacılık Sanayii Geliştirme Programı ise yine Boeing tarafından, Savunma Sanayii Müsteşarlığı himayesinde 28 Kasım’da İstanbul’da başlatılacak. Toplantıda Türkiye’nin Boeing’in en önemli stratejik büyüme pazarlarından biri olduğunu vurgulayan Boeing Türkiye Genel Müdürü Ayşem Sargın “Türkiye’nin dünyadaki coğrafi konumu, İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılışı ve THY’nin hızlı büyümesiyle Türkiye havacılık alanında önümüzdeki dönemde yüksek büyüme potansiyeli gösterecek” dedi.

HEDEF DÜNYA LİDERLİĞİ

Bu planın havacılık sanayiinin rekabetçiliğine ve sürdürülebilir büyümesine katkı sağlayacağını dile getiren Sargın, “Programla, önümüzdeki 10 yılda Türkiye’deki ekonomik etkimizi en az iki katına çıkararacağız” dedi. Türkiye Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, planın Türkiye’nin 2023 vizyonu kapsamında Türk havacılık sektörüne önemli katkılarda bulunmasını beklediklerini vurgulayarak; “Bu ortaklıkla ülkemizi havacılık alanında dünyanın lider ülkelerinden biri haline getireceğiz” dedi.

Nitelikli istihdam oluşturur

Boeing’in yapacağı teknoloji, mühendislik ve Ar-Ge yatırımlarıyla teknoloji transferi de gerçekleşecek.  Kurulacak eğitim merkezleri ve mühendislik merkeziyle havacılık alanında nitelikli istihdam oluşturulacak. 

Büyüyerek devam etmeli

Dünyadaki ilk 10 ekonominin çok güçlü bir havacılık sanayisi olduğunu kaydeden Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, “Demir, Boeing’in bu adımının büyüyerek devam etmesini ve diğer şirketlere örnek olmasını beklliyoruz”diye konuştu.

Yıllık 160 milyon dolarlık alım yaptı

Sargın, Boeing’in Türk sanayisinden yıllık 160 milyon dolarlık alım yaptığını belirterek, “1,6 milyar dolar şimdiye kadar yapmış olduğumuz işlerin toplamı. Ancak bu güne kadar sadece sanayide çalıştık. Bundan sonra

mühendisliği, eğitim merkezlerini ve Ar-Ge’yi devreye sokuyoruz. Bütün bunlarla beraber çarpan etkisi yapacak” dedi. Sargın , Boeing-Türkiye Mühendislik ve Teknoloji Merkezi’ni de İstanbul’da açacaklarını ifade etti.