Milli gelir ilk kez 3 trilyon lirayı asacak

Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) bazında milli geliri, büyüme hızının yılın son çeyreğinde yüzde 5.4’ü geçmesi halinde ilk kez 3 trilyon lirayı aşacak. Öncü veriler bu oranın rahatlıkla aşılacağına işaret ediyor.

2018 Yılı Programı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bu yılın üç çeyreğinde GSYH büyüme hızı yüzde 7,4’e yükseldi, ekonominin 3. çeyrekte yüzde 11,1 büyümesi dikkati çekti. Yılın üç çeyreğinde (ocak-eylül dönemi) kaydedilen büyüme hızının 4. çeyrekte de (ekim-aralık dönemi) devam etmesi ve dolar kurunun 4 liranın altında kalması halinde (3.83) ise Türkiye’nin GSYH’si cari fiyatlarla 800 milyar doları geçecek. Programda, 37 bin 899 lira olarak tahmin edilen kişi başına yurtiçi gelir de nüfusun 80 milyon, dolar kurunun 3.83 lira olarak hesaplanması durumunda 10 bin doların altında kalacak.

YÜZDE 5’İN ÜZERİNDE GELECEK

2018 Yılı Programı’nda GSYH tahmini 3 trilyon 350 milyon lira, yıl sonu TÜFE tahmini yüzde 9.5 olarak yer alıyor. Uzmanlar, son çeyrekte büyümenin üçüncü çeyrekteki kadar yüksek olmayacağını fakat öncü göstergelerin büyümenin yüzde 5’in üzerinde gerçekleşerek yıl ortalamasını artırabileceğini gösterdiğini belirtiyor. Buna göre, yıllık ortalama büyümenin yüzde 7’nin altına düşmemesi halinde GSYH 800 milyar doların üzerinde olacak. Reel Kapital Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, ocak-haziran döneminde sektörel büyüme rakamları üzerinde önemli etkide bulunan Kredi Garanti Fonu kullanımı ve sağlanan bazı teşvik ve desteklerin yılın son çeyreğinde azalacağını, dolayısıyla son çeyrek büyümesinin üçüncü çeyrekteki kadar yüksek olmasının beklenmemesi gerektiğini söyledi.

Keskin bir yavaşlama yok 

Öncü göstergeler içinde son çeyreğe ilişkin verilerin, keskin bir yavaşlama olmayacağını ortaya koyduğuna işaret eden Erkan, “Sanayi üretiminin büyüme üzerindeki pozitif katma değer etkisinden yola çıkacak olursak, ekim ayında yıllık bazda sağlanan yüzde 7.3’lük kuvvetli üretim artışının büyüme üzerindeki etkisi pozitif olacak” dedi. 

Çok rahat bir şekilde aşılır

Erkan, benzer bir tablonun sanayi ve PMI endekslerinde de görüldüğünü belirterek, “Dolayısıyla büyüme son çeyrekte çok rahat bir şekilde yüzde 5 bandı üzerinde gerçekleşebilir. Buna karşılık, dolar kurunda geçmiş yıllara göre meydana gelen yükseliş, cari fiyatlarla GSYH’nin dolar bazında küçülmesine neden olmuştur” diye konuştu. 

Yatırımlar katkı sağlayacak

Bu arada Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Hatice Karahan katıldığı bir televizyon programında “2018’de 2017’den daha yavaş bir ekonomik performans gelecek, şahsi kanaatim yüzde 4-5 bandı. Büyümeye tüketimden katkı bu yılki kadar olmasa da sürecek; yatırımlar da büyümeye katkı sağlamaya devam edecek” değerlendirmesinde bulundu.

Dolar/TL 3.85’e geriledi

3 trilyon barajının geçilmesi için dolar/TL’nin 4 liranın altında seyretmesi gerekiyor. Yaşanan son gelişmeler yıl sonuna kadar bu seviyenin aşılması ihtimalini  oldukça zayıflattı. Önceki gün Merkez Bankası’nın beklentilerin aksine sert bir faiz artışına gitmemsiyle dolar 3.89 liraya tırmanmıştı. Bu artışta Fed’in politika faizinde 25 baz puan artışa gitmesi de etkili olmuştu. Dün ise işsizlik verisinin açıklanmasının ardından, dolar/TL 3.86 seviyesinin altına geriledi.  

Goldman’ın beklentisi yüzde 7

ABD’li finans devi Goldman Sachs pazartesi günü açıklanan üçüncü çeyrek büyüme verisinin ardından yayımladığı araştırma raporunda, Türkiye’nin 2017 yılı büyüme tahminini yüzde 5’ten 7’ye yükselttiğini belirtti. Kurum, yılın son üç aylık döneminde çeyreklik bazda büyümenin yüzde 0.8 olacağını tahmin ediyor. Goldman’a göre 2018 büyümesi ise yüzde 3.5 seviyesinde gerçekleşecek.