Milli F16 simülatörüyle 10 bin uçuşa imza atıldı

F16SİM Projesi'yle Ankara Akıncı Üssü’nde milli imkanlarla geliştirilen simülatörlerde havadaki eğitimlerle eşdeğerde 10 bin uçuş eğitim gerçekleştirildi.

HAVELSAN'ın F-16 Simülatörü Tedariği Projesi (F16SİM) kapsamında Akıncı Üssü’nde kullanılan simülatörlerde 10 bin eğitim yapıldı. Üsteki eğitimlerde milli imkanlarla geliştirilen F16C tam görev simülatörü ve 3 silah taktik eğiticisi 2 yılı aşkın süredir eğitim veriyor.  HAVELSAN’ın 2013-2015 yılları arasında 6 ildeki Ana Jet Üs Komutanlığı'na teslim ettiği 5 tam görev simülatörü, 17 silah taktik eğitici, bir ileri hava kontrolörü eğiticisi ve bir taktik izleme merkezi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın vurucu gücü F-16 uçaklarının intibak, tekamül ve harbe hazırlık eğitimlerinde kullanılıyor. 

Simülatörler aynı harekat sahasında beraber görev yapabilme kabiliyetine sahip bulunuyor. F16SİM kapsamında, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine Ankara, Balıkesir, Bandırma, Diyarbakır, Merzifon ve Konya ana jet üs komutanlıklarına görev eğitim merkezleri kazandırıldı. 

Türkiye’ye neler kazandırdı? 

Görev eğitim merkezlerinin F-16 eğitimlerine yönelik olarak Türkiye'ye kazandırdığı bazı olanaklar şöyle: 

- İlk defa sanal ortamda 2’li ve 4’lü kol uçuşu. 
- Silahlı Kuvvetler iletişim ağı üzerinden haberleşebilmeleri yeteneği kazandırılarak, ilk defa coğrafi olarak farklı yerlerde bulunan 23 pilotun aynı görevi eş zamanlı olarak savaş ortamı şartlarında sanal ortamda icra etmesi kabiliyeti. 
- Anadolu Kartalı benzeri görevlerin icrasının yapılabildiği bir merkez. 
- Havada yakıt ikmali ve AWACS ile Link -16 simülasyonu benzeri yeteneklerin simülasyon kabiliyeti.