Milas'ın güneşine 40 milyon $ yatırım

Milas'ta kömürden elektrik üreten YK Enerji, şimdi de güneş santrali kuruyor. 2023 yılında devreye alınacak 20 MW'lık santral için 40 milyon dolarlık yatırım planlanıyor.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Yerli linyit kömüründen ürettiği elektrikle Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 2.5'unu karşılayan YK Enerji, şimdi de yenilenebilir enerji üretimine giriyor. YK Enerji Genel Müdürü M.Serhat Dinç, Türkiye'nin enerji dönüşümüne katkıda bulunmak amacıyla maden sahalarının bulunduğu alanlara toplamda 40 MW'lık iki ayrı güneş santrali kurmak için lisans aldıklarını söyledi.

İTHALATI AZALTIYOR

20 MW'lık iki santralin kurulum çalışmalarına kasım ayında başlayacakları bilgisini veren Dinç, "2023 Haziran ayında da üretime geçecek santraller için 40 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı öngörüyoruz. Ayrıca 2038 yılında bölgedeki kömür tamamen bittiğinde maden sahalarının önemli bir bölümüne yenilenebilir enerji santralleri kurma planımız var. 2040 vizyonumuzu "sıfır karbon ayak izi" olarak belirledik" dedi. 2014 yılında Özelleştirme İdaresi'nden 2.7 milyar dolarlık rekor ihale bedeliyle devraldıklarını hatırlatan M.Serhat Dinç şunları kaydetti: "Yerli üretimle, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltıyoruz. Aynı elektriğin modern bir doğal gaz kombine çevrim santralinde üretilmesi için yıllık 1.3 milyar metreküp doğal gaz yakılması gerekiyor. Bu da yıllık 1 milyar dolarlık bir doğal gaz ithalatını engellediğimiz anlamına geliyor." Tüm dünyada iklim değişikliğine yol açtığı gerekçesiyle fosil yakıtlardan vazgeçilmesi gerektiğine dair yaygın bir anlayış bulunduğuna işaret eden Dinç, yakın ve orta vadede, mevcut kömür santrallerinin alternatifinin bulunmadığının altını çizdi.

KÖMÜR STOĞU 2040'TA BİTER

Şu anda var olan bazı yasal sorunlar nedeniyle 2.5 yıldır yeni kömür sahası yaratamadıklarını anlatan Serhat Dinç şunları kaydetti: "Hem orman bölgesiyle ilgili hukuki süreç devam ediyor hem de zeytin yasası ile ilgili değişiklik yapılması gerekiyor. bu yasa şu anda bizim elimizi kolumuzu bağlıyor. En azından yerli kömürle üretilen elektrik santraller için değişikliğe gidilmesi ihtiyacı hissediyoruz. Aynı sorunu yaşayan başka santraller de var. Eğer bu sorunlar çözülmezse bu santraller üretimini durdurmak zorunda kalacak. Zaten yapılan hesaplamalara göre, bu bölgedeki kömür stoğu 2040 yılında bitecek. O döneme kadar bu santrallerin çalışması büyük bir önem taşıyor."

3 BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri'nde yüzde 75'i bölge halkından oluşan 3 bin 100 kişi istihdam ediliyor. Bölgedeki zeytin ağaçlarının kesildiğine ve çevreye zarar verildiğine yönelik eleştirileri yanıtlayan Dinç, "Zeytin ağaçlarını kesmiyoruz yeni sahalara taşıyoruz. Kapatılan maden sahalarının olduğu bölgede 22 bin 100 zeytin ağacımız bulunuyor. Bu ağaçlardan her yıl ortalama 40 ton zeytin elde ediliyor. Zeytinlerden ise 8 ton soğuk sıkım zeytinyağı ve zeytinyağı sabunu üretiyoruz. Bu ürünlerden ticari bir kazanç elde etmeyip şirket çalışanları ve diğer paydaşlarla paylaşıyoruz. Kapattığımız maden sahaları karşılığında Türkiye genelinde 2 milyon fidan diktik. Hedefimiz bunu 5 milyona çıkarmak" dedi.