ÖZGÜL ÖZTÜRK
Kuraklık, tarım arazilerindeki düşüş, su kaynaklarının azalması, gıda güvenilirliği sorunu tarımsal üretimde çevreci ve sürdürülebilir yöntemleri bir seçenek değil zorunluluk haline getirirken buna yönelik teknolojiler geliştiren şirketleri de bir adım öne geçiriyor. İstanbul Tuzla'daki fabrikasında 2011 yılından beri enerji tasarrufuna sahip çevreci teknolojiler geliştiren Enerama Çevre Teknolojileri, Türk ve dünya çiftçisine önemli katkıda bulunan bir buluşa imza attı. Sıvı desikantı yöntemiyle havadaki nemden su ve enerji üreten Dragon isimli cihaz, havadaki bakteri, virüs gibi mikroorganizmaları tabii yollarla öldürüp, kapalı ortamlarda sağlıklı ve organik tarım yapmaya olanak sağlıyor.
SERADA ORGANİK TARIM
Türk girişimci Cem Güvendiren ve ekibi tarafından geliştirilen Dragon'la ABD, Kanada, İsviçre ve Portekiz'de 860 bin metrekare alanda örtülü tarım ve tıbbi kenevir üretimi yapıldı. Türkiye'de 16 firmaya tıbbi kenevir üretim izni verilmesiyle yeniden gündeme gelen cihaz, tarımsal üretimde verimliliği katlarken, maliyetleri de ciddi anlamda düşürdü. Dragon'la havayı devir daim ederek alerjenleri, bakterileri, küf, mantar ve virüsleri öldürebildiklerini belirten Enerama Çevre Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Cem Güvendiren, "Bu teknolojiyle havayı adeta yıkıyoruz. Böylece kapalı seralarda tamamen organik ve uzun ömürlü tarımsal üretim yapıyoruz. Bu yöntemle ilaçsız çilek, marul gibi çabuk bozulan ürünler üretildi. Ömürleri 1 haftadan 1 aya çıktı" dedi.
Aynı teknolojiyi yaş meyve sebzenin kurutulması için de kullanmaya başladıklarına dikkat çeken Güvendiren şunları kaydetti: "Kurutmada, ortamdaki nemi çok hassas alabildiğimiz için bitkinin doğal yapısına, ısıyla zarar vermeden çok kısa sürede kurutabiliyoruz. Adanalı bir üretici açık havada 90 günde kuruttuğu cennet hurmasını bu teknolojiyle 17 saatte kurutmayı başardı. Aynı anda 50 ton hurmayı kurutabilen üretici, hurmada başarılı olunca, avokado, kivi, portakal, kayısı, sucuk, incir, üzümü de kurutmaya başladı" dedi.
OFİS VE EV TİPİ MODELLER YOLDA
Havadaki nemi dengeleyerek temizleyen Dragon teknolojisi, hastanelerdeki ameliyathaneler ve yoğun bakım üniteleriyle AVM gibi toplu yaşam alanlarının sterilizasyonu için de kullanılmaya başlandı. Teksas Üniversitesi medikal bölümünden havadaki kovid virüsünü de yüzde 99.6 oranında öldürdüğü tespit edilen cihazın ofis ve ev tipi versiyonlarını çıkarmak için birkaç aydır çalışmalar yaptıklarını ifade eden Cem Güvendiren, "Bu yıl içinde son tüketiciye de ürün çıkaracağız. Prototipini ürettik, ev ve ofisler için seri üretime girmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
KIRSAL BÖLGELERE TAŞIMALI ENERJİ
Tuzla'da 100, Amerika'da ise 50 çalışanıyla firmalara anahtar teslim seralar kuran Enerama aynı zamanda, enerji teknolojileri de geliştiriyor. Araçlara bağlanıp taşınabilen üzerinde güneş paneli ve rüzgar gülü bulunan mobil bir hibrit enerji istasyonu üreten şirket, bu cihazla, tarla, sera, kırsal alan gibi bölgelere depolanabilir enerji çözümleri sunuyor.
MICROSOFT'A TEKNOLOJİ SATTI
Kanadalı bir ortakla birlikte suyu en verimli kullanan piramit şeklinde bir sera da geliştiren Enerama, bu sistemle kapalı ortamda dikey tarım yapma olanağı sağlıyor. Topraksız olarak üretim yapılan piramit serada bitkinin kökleri havada kaldığı için çok iyi verim alındığına dikkat çeken Güvendiren, "Bu yöntemle Silivri, Sapanca ve Bodrum'da 3 sera kuruldu. Hepsinde ciddi başarıya imza atıldı" dedi.