Mevduat nedir? Mevduat garantisi ne demek?

Başkan Erdoğan, yeni ekonomik tedbirleri arasında TL mevduata kur farkı modeli uygulanacağını belirtmişti. Dün, Hazine ve Maliye Bakanlığı 'kur korumalı TL mevduatı' düzenlemesinin ayrıntılarını açıkladı. Peki, Mevduat nedir? Mevduat garantisi ne demek?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dün yaptığı basın açıklamasında, birikimlerini TL mevduat olarak değerlendiren vatandaşların mağdur olmaması adına 'Kur Korumalı TL Mevduat' ürünü devreye alındı. Peki, Mevduat nedir? Mevduat garantisi ne demek?

MEVDUAT NEDİR?

Mevduat, bankalara ve benzeri kredi kurumlarına istenildiğinde ya da belli bir vade ya da ihbar süresi sonunda çekilmek üzere yatırılan paraya denir. Mevduatın izlendiği hesaplara yerine veya türüne göre, "mevduat hesapları", "alacaklı câri hesaplar", "küçük câri hesaplar" gibi adlar verilmektedir. Aynı zamanda "altın vadeli hesabı" gibi hesaplar da bulunmaktadır. Mevduat hesapları banka için borç olduğundan, pasifte gösterilir.

Mevduat yalnızca belli bir paranın hesaba nakit olarak yatırılması suretiyle yapılmaz; başka bir hesaba keşide edilen çekin alacak kaydı, herhangi bir hesaptan aktarma yapılması, havale kabul edilmesi gibi nakit hareketi gerekmeden de mevduat oluşturulabilir.

MEVDUAT GARANTİSİ NE DEMEK?

Tasarruf mevduatı ve katılım fonu sigortası, mevduat ve katılım fonu toplamaya yetkili mevduat ve katılım bankalarının (kredi kuruluşlarının) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından faaliyet izinlerinin kaldırılması durumunda, mevduat ve katılım fonu hak sahiplerinin maruz kalacağı kayıpların devlet veya bu amaçla kurulmuş özel bir kurum tarafından kısmen ya da tamamen ödenmesinin garanti edilmesidir. Türkiye'de mevduatın ve katılım fonlarının sigortalanması yetki ve görevi kamu tüzel kişiliğini haiz Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) aittir.