Mersin-Gaziantep 4 saat kısalıyor

Türkiye'nin en uzun demiryolu tüneli olan Bahçe-Nurdağı Varyantı Demiryolu Tüneli'nde ışık göründü. Yatırım sayesinde Mersin-Gaziantep arasındaki 6 saat 23 dakika olan seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya düşecek. Böylece zamandan yıllık yaklaşık 2 milyar lira tasarruf sağlanacak.

Akşam Gazetesi

Bu yıl ulaştırma bütçesinin büyük bir bölümü demiryollarına yönelik projelere ayrılmıştı. Bu yönde hayata geçirilecek projelerden biri de Mersin-Gaziantep arası 361 kilometre olan mesafeyi 295 kilometreye düşürecek olan Bahçe-Nurdağı Varyantı Demir Yolu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dün Bahçe-Nurdağı Varyantı Demir Yolu Tüneli Işık Görme Töreni'nde katılarak, projenin tamamlanmasıyla birlikte Mersin-Gaziantep arasındaki 6 saat 23 dakika olan seyahat süresinin 2 saat 15 dakikaya düşeceğini söyledi.

YÜK VE YOLCU TRENLERİ

Yatırımlar ile Türkiye Yüzyılı'nın önemli kilometre taşlarını örmeye devam ettiklerini belirten Uraloğlu, Bahçe-Nurdağı Hızlı Tren Projesi ile Bahçe-Nurdağı istasyonları arasının da 32.5 kilometreden 17 kilometreye düşeceğini ifade etti. Projede yer alan çift tüplü tünelin birincisini açma işleminin 2020 Şubat ayında tamamlandığını belirten Bakan Uraloğlu, "60 kilometre olan işletme hızı 160 kilometreye, yük trenleri seyir süreleri 80 dakikadan 15 dakikaya, yolcu trenleri seyir süreleri 60 dakikadan 10 dakikaya düşecek" dedi.

YEŞİL ENERJİ KORİDORU

Şubat 2021'de delme işlemine başlanan T-1 Tüneli'nde ise ışık görme merasiminin yapıldığını dile getiren Uraloğlu, şunları kaydetti: "Türkiye'nin en uzun çift tüplü demiryolu tüneli sayesinde Bahçe İstasyonu'nu Nurdağı İstasyonu'na bağlayacağız. Projemizle birlikte aynı zamanda Adana-Gaziantep arası seyahat süresi de 1 saat 30 dakikaya düşecek. Güneydoğu'yu Akdeniz'e, Anadolu'yu Ortadoğu'ya bağlayan yolların kavşağında yer alan Gaziantep, üretim, istihdam ve ihracatta ülkemizin önemli merkezleri arasında yer alıyor. Bu önemli şehrimizin ulaşım ve iletişim altyapısına 2003'ten bugüne kadar yaklaşık 54 milyar 310 milyon lira harcama yaptık. İlimiz sınırları içerisinde 377 kilometrelik demiryolu ağımız bulunuyor. Nurdağı-Başpınar arasındaki yaklaşık 70 kilometrelik hızlı tren hattı yapım çalışmalarımız devam ediyor. Projelerimiz tamamlandığında, yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilebilen elektrikli işletmecilik sayesinde yeşil enerji koridorunun önemli bir bölümünü oluşturacağız.

Abdülkadir Uraloğlu ve beraberindekiler temsili start butonuna basarak iş makinesi yardımıyla tüneli açtı. Daha sonra Uraloğlu, kendisine Türk Bayrağı hediye eden işçilerle fotoğraf çektirdi.

2 MİLYARLIK TASARRUF

Gaziantep'teki demiryolu projeleriyle enerjiden yıllık 280 milyon lira tasarruf, karbon salınımında ise 26 bin ton azalma sağlanacağını dile getiren Uraloğlu, şöyle devam etti: "Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren projemizde yapım çalışmalarımız devam ediyor. Projemiz tamamlandığında Mersin-Gaziantep arası 361 kilometre olan mesafeyi 295 kilometreye düşüreceğiz. Bu projemizle zamandan yıllık yaklaşık 2 milyar lira tasarruf elde edeceğiz."

LİMAN BAĞLANTISI SAĞLANACAK

İstanbul'dan trene binen vatandaşların Eskişehir-Ankara-Konya-Karaman-Niğde-Mersin ve Adana üzerinden güvenli bir yolculuk yaparak Osmaniye'ye, oradan da Gaziantep'e ulaşabileceklerini belirten Uraloğlu, koridor üzerindeki sanayi bölgeleri ile Mersin ve İskenderun liman bağlantılarının da sağlanacağını belirtti.