Merkezi Kayıt Kuruluşu 20 yaşında!

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) 20'nci yılını kutluyor. MKK Genel Müdürü Ekrem Arıkan, “MKK, sermaye piyasalarının ve menkul kıymetlerin kağıttan dijital kayda, fiziksel saklamadan kaydî saklamaya uzanan yolculuğunda, geçmişi geleceğe taşıyan bir köprü görevi üstlenmektedir” dedi.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Ekrem Arıkan, MKK'nın faaliyete geçmesinin 20. yıldönümü vesilesiyle yazılı bir açıklamada bulundu. Ekrem Arıkan, şunları söyledi:

"21 Eylül 2001 tarihinde kurulan MKK, sermaye piyasalarının ve menkul kıymetlerin kağıttan dijital kayda, fiziksel saklamadan kaydî saklamaya uzanan yolculuğunda, geçmişi geleceğe taşıyan bir köprü görevi üstlenmektedir. Sermaye piyasalarının kaydileştirilmesinde sunulan saklama hizmetleri, MKK'nın Türkiye'nin Merkezi Saklama Kuruluşu olma yolunda ilk önemli faaliyet başlığı olmuştur. SPK tarafından verilen sorumluluklarla Elektronik Genel Kurul Sistemi ve 2014 yılında sermaye piyasalarının şeffaflık platformu olan Kamuyu Aydınlatma Platformu KAP'ın işletimine başlanması ile kurumsal yönetim hizmetleri sunmaya başlayan MKK, 2015 yılında ise Türkiye'nin Finansal Veri Depolama Kuruluşu (VDK) 'Trade Repository' rolünü üstlenmiştir.

Bugün resmi kuruluşunun 20. yıldönümünü kutlayan MKK'nın, Türkiye'nin Merkezi Saklama Kuruluşu rolüyle saklama başta olmak üzere, veri depolama ve raporlama, kurumsal yönetim ve yatırımcı hizmetleri altında 5000'den fazla kurumsal üyesi bulunmaktadır. MKK, sunduğu ürün ve hizmetleriyle 30 milyona yakın yatırımcı ve 50 milyonu aşan hesap kaydı ile bir finansal altyapı kuruluşu olarak ülke ekonomisinin gelişimine katkı sunan önemli aktörler arasında yerini almıştır.

20 yılı geride bırakırken, İstanbul Finans Merkezi vizyonu kapsamında sermaye piyasalarını geliştirmek adına taşıdığımız sorumlulukların bilincinde olarak, yapacak daha çok işimiz olduğunun farkındayız. Bunun için saklama, veri depolama, yatırımcı ve kurumsal yönetim hizmetlerimizin tamamında uluslararası en iyi uygulamalara ulaşmayı ve standartları daha ileri taşımayı hedefliyoruz.

20. kuruluş yıldönümümüz vesilesi ile çalışmalarımızda bizlere desteklerini esirgemeyen ana ortaklarımız Borsa İstanbul, Takasbank, sermaye piyasaları sektörünü temsilen Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ve sektörümüzün düzenleyici kuruluşu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) başta olmak üzere tüm paydaşlarımıza, üye kurumlara ve gayretli çalışmaları için mesai arkadaşlarıma teşekkür ederim."

MKK Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Arıkan

TÜRKİYE'NİN MERKEZİ SAKLAMA KURULUŞU

Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK), Borsa İstanbul Grubu'nun bir üyesi ve Türkiye'nin Merkezi Saklama Kuruluşu olarak saklama, veri depolama ve raporlama, kurumsal yönetim ve yatırımcı hizmetleri sunuyor. MKK, Ar-Ge merkezi kimliği ile iç kaynaklarını kullanarak geliştirdiği yazılım, sistem ve platformlarla yerli ve yabancı sermaye ve finans kuruluşlarına veri ve teknoloji hizmetleri sağlıyor.

Sermaye piyasalarında TÜBİTAK tarafından AR-GE merkezi unvanı verilen ilk kuruluş olan MKK, gerçekleştirdiği teknoloji ihracatı ile uluslararası platformlarda sayılı merkezi saklama kuruluşları arasında yerini alırken, Ar-Ge merkezi kimliği ile de ön plana çıkıyor.

MKK'nın KOVID-19 salgın koşullarında önemini bir kez daha kanıtlayan ve yurtdışına da ihraç edilen 'Elektronik Genel Kurul Sistemi (e-GKS)' ile şirket pay sahiplerinin genel kurul toplantılarına elektronik katılım ve oy kullanma olanağı sağlanırken, 'Elektronik Yönetim Kurulu Sistemi (e-YKS)' ile de şirketler dijital ortamda, hukuken geçerli yönetim kurulu ve komite toplantıları yapabiliyor.

DÜNYADA İLK SIRALARDA

Bireysel yatırımcıların sermaye piyasalarına yönelik yoğun ilgisine e-YATIRIMCI uygulaması ile yanıt veren MKK, yatırımcı ekosistemine doğrudan temas ediyor. Ayrıca, Veri Analiz Platformu (VAP) ile MKK'nın kamuoyuna açık verileri, 'Saklama Verileri', 'Yatırımcı İstatistikleri', 'Kurumsal Yönetim Verileri' ve 'Endeksler' olmak üzere dört ana başlıkta erişime sunuluyor.

Kamuyu Aydınlatma Platformu'nun (KAP) işleticisi olan MKK, bildirimlerin doğrudan hak sahibine, uçtan uca otomasyon ile iletilmesini sağlayan dünyadaki birkaç merkezi saklama kuruluşundan biri konumunda bulunuyor. KAP'ın yeni arama algoritması ve kullanıcı arayüzü ile kullanıcıların aradıkları bilgilere daha kolay ve hızlı bir şekilde erişmine olanak sağlanıyor.

Türkiye'nin Merkezi Saklama Kuruluşu rolüyle MKK'nın saklama hizmetleri sermaye piyasaları ile sınırlı kalmıyor. MKK, Türkiye Ürün İhtisas Borsası'nın (TÜRİB) elektronik ürün senetleri ile Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 'Paya Dayalı Kitle Fonlaması Tebliği' çerçevesinde Kitle Fonlaması Sistemi'nin (KFS) tek saklamacı kuruluşudur. MKK, Hamiline Pay Kayıt Sistemi (HPKS) ile anonim şirketlerin hamiline paylarına ilişkin bilgilerin kaydi sistemde takip edilmesini de sağlıyor.

MKK, sermaye piyasalarının altyapı kuruluşu ve AR-GE Merkezi olarak finansal piyasalara veri ve teknoloji yoğun ürün ve hizmetler geliştirmeye devam ediyor.