Merkez'den güven verici mesajlar

Dünya Bankası analizi: Türkiye, Kovid-19'u kontrol ederek büyüdü. Dünya Bankası, 2. çeyrekte %21.7 büyüyerek G20'de ikinci olan Türkiye'nin başarısını analiz etti. Buna göre, yakalanan büyümede güçlü talep ve Kovid-19'un etkili kontrolü önemli rol oynadı.

Türkiye'ye ilişkin büyüme tahminini önceki gün yüzde 5'ten 8.5'e çıkaran Dünya Bankası, bu kez pandemiden sonraki toparlanma sürecini değerlendirdiği raporda Türkiye'nin büyüme hızını masaya yatırdı. 'Avrupa ve Orta Asya'da Ekonomi Güncellemesi' başlıklı raporda, Türk ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 21.7 büyümeyle G20 ülkeleri arasındaki en yüksek ikinci büyüme oranına sahip olduğunun altını çizildi. Rapora göre, bu yüksek büyümede, iç ve dış piyasalardaki güçlü talep ve Kovid-19'un etkili kontrolu önemli rol oynadı.

İÇ PİYASAYA AŞI DESTEĞİ

Raporda, aşılama kampanyasında kaydedilen ilerlemelerle mayısta pandemi önlemlerinin gevşetildiği, bunun da iç piyasalardaki talebin artmasına katkıda bulunduğu belirtildi. Raporda, "Türk ekonomisi, 2020'de olumlu büyüme deneyimleyen az sayıda G20 ve OECD ülkesinden biriydi. Ancak enflasyonun yüzde 20'nin üzerine çıkması, dış mali ihtiyaçların hâlâ yüksek olması, olumsuzluk olarak görülüyor" denildi.

3 MİLYON KİŞİYE İSTİHDAM

Türkiye ekonomisinde 2022'de yüzde 3, 2023'te de yüzde 4 büyüme öngörüldü. Ocak-temmuz ayları arasında 3 milyon kişiye istihdam sağlandığı kaydedilen raporda, istihdamda pandeminin tetiklediği kriz öncesi seviyelere geri dönüldüğü de belirtiliyor.

ŞAHAP KAVCIOĞLU: İSTİHDAMDA SALGININ ETKİSİNİ ATLATTIK

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yatırımcılarla bir araya geldi. Videokonferans yöntemi ile gerçekleştirilen toplantıda Kavcıoğlu ihracat ve istihdamdaki iyileşmelere dikkat çekip çekirdek enflasyonda yavaşlamanın sürdüğünü söyledi. Kavcıoğlu "Hizmet sektöründeki açılma ve turizmin katkısıyla beraber istihdam piyasasının salgın dönemi etkilerini büyük ölçüde atlattığını söyleyebiliriz" dedi. Kavcıoğlu, özetle şunları söyledi:

Enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurlar Türkiye'de de etkisini yitirecek.

Para politikası duruşumuzu belirlerken, talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılması analizlerini değerlendirdik.

Yıl başına göre TL mevduat 300 milyar TL'ye yakın arttı, döviz mevduatı ise görece sınırlı bir artış sergiledi.

Rezervlerimiz 85 milyardan 122 milyar dolara ulaştı.

Dayanıksız mal talebinde bir güçlenme görüyoruz.

Yılın kalanında cari işlemlerdeki iyileşme sürecek.

Çekirdek enflasyon göstergelerinde yavaşlama var.

Öncü göstergeler üçüncü çeyrekte iktisadi faaliyette güçlü seyre işaret ediyor.

Mevcut durumda ihracattaki güçlü seyir, ithalatta miktar bazlı yavaşlama ve altın ithalatındaki kayda değer düşüş dış dengede devam eden iyileşmeyi destekliyor.