Merkez'den bankalara kredi sınırı

Merkez Bankası ilave sıkılaşma adımı atarak kredilerde artış sınırını düşürdü. Cevdet Yılmaz ve Mehmet Şimşek atılan adıma gerekçe olarak beklentiyi aşan enflasyonu gösterdi.

Merkez Bankası, sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları attı. Taşıt hariç, kredilerde sınır düşürüldü. Duyuruda, kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında, TL ticari krediler için yüzde 2.5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildiği bildirildi. Açıklamada "Ayrıca, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde çalışılmaktadır" denildi.

YILMAZ: HEDEF TEK HANE

Merkez Bankası'nın adımını değerlendiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "İlave sıkılaştırıcı adımlarının yanı sıra, maliye politikası ve yapısal reformlar ile destekleyeceğimiz dezenflasyon sürecinde yılın ikinci yarısında belirgin sonuçlar alınacaktır. Enfflasyonda tek hanede kararlıyız" dedi.

ŞİMŞEK: DESTEĞİMİZ TAM

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise yaptığı açıklamada "Aylık enflasyon şubat ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Dezenflasyon zaman ve kararlılık gerektiriyor. Sabırla ve azimle fiyat istikrarı sağlanıncaya kadar çalışmaya devam edeceğiz. Merkez Bankası'na desteğimiz tamdır" diye konuştu.