Merkez'den 7 yıl sonra bir ilk

Fatih Karahan başkanlığında toplanan Merkez Bankası, faize dokunmazken önümüzdeki 2 ayın toplantı tarihini değiştirdi. Karahan, 7 yıl sonra Jackson Hole toplantısına katılacak.

Merkez Bankası, politika faizini piyasa beklentilerine paralel olarak yüzde 50'de sabit tuttu. Banka, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelerken önümüzdek 12 ayın toplantı tarihmlerinde ise değişikliğe gitti.

G20'YE DE GİDECEK

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada 25 Temmuz ve 22 Ağustos olarak ilan edilen toplantı tarihlerinin, Başkan Fatih Karahan'ın ilgili tarihlerde G20 Maliye Bakanları-Merkez Bankası Başkanları Toplantısı ve Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'na katılacak olması nedeniyle, sırasıyla 23 Temmuz ve 20 Ağustos olarak değiştirildiği duyuruldu. Böylece Karahan 7 yıl sonra Jackson Hole toplantısına Türkiye'den katılım gösteren ilk başkan olacak. Türkiye bu toplantıya en son 2017'de fiziki olarak katılmıştı. Dünyada faiz indirim trendinin başladığı bir dönemde yapılacak toplantı sonrası Merkez Bankası'nın da faiz politikasını şekillendirmesi bekleniyor.

REZERVLER 2 AYDA 23 MİLYAR ARTTI

Merkez Bankası'nın toplam rezervlerinde artış sürerken, rezervler yeni rekor seviyesine çıktı. Rezervler 147 milyar 622 milyon dolara çıkarken son 2 aylık dönemde artış 23.5 milyar doları buldu. Bayram tatiline rağmen swap hariç net rezervlerde de artış ivmesi sürdü. 21 Haziran haftası itibarıyla swap hariç net rezervler 12.7 milyar dolara yükseldi.