Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yılbaşından bu yana faizlerde 175 baz puan indirime gitmesinin ardından gözler bankalara çevrildi. Merkez'in faiz indirimi, tüketici kredilerine bankaların fonlama maliyetlerindeki azalma oranında yansıyor. 175 baz puanlık indirime karşın mevduat faizlerindeki azalış miktarının ise 70 baz puanla sınırlı kaldığı görülüyor. Merkez Bankası'nın uzun bir aradan sonra üst üste 4 ay faiz koridoru üst bandını yüzde 10,75'ten yüzde 9'a çekmesi, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin de yüzde 9'dan yüzde 8.1 sınırına gelmesini sağladı.
İndirimler fırsat
Tüketiciler, Merkez'in seri indirimlerini, kredi faiz oranlarında da benzer düşüşlerin gerçekleşebileceği beklentisiyle fırsat olarak görüyor. Piyasalarda da bankaların kredi faizlerini üretim ve reel sektöre yansıyacak şekilde indirmesi bekleniyor. Merkez'in indirim yaptığı mart ayında faiz oranları, ihtiyaç kredisinde yüzde 18.1, taşıt kredisinde yüzde 16.4 ve konut kredisinde yüzde 14,45 seviyesinde bulunuyordu. Haziran sonunda oranlar ihtiyaç kredisinde yüzde 17,25'e, taşıt kredisinde yüzde 15,43'e ve konut kredisinde yüzde 13,85'e geriledi. Kredi faiz oranlarında geri çekilme yaşansa da aylık faiz oranlarının yüzde 1'in üzerinde olduğu görülüyor.
Mevduattaki rekabet engelliyor
Özark, "Merkez tarafından yapılan 175 baz puanlık indirimin etkisi, 70 baz puan olarak sınırlı kalmıştır. Yurt dışı kredilerin bankalara maliyetinin yüksek olması ve tasarrufun düşük olduğu ülkemizde mevduattaki rekabet, mevduat faizlerinin aynı hızda düşmesini engelliyor" dedi.
Fonlama maliyeti azalmalı
DenizBank Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özark konut kredilerinde aylık faiz oranının, gelen indirimlerle yüzde1.13'ten yüzde 1.08 seviyesine kadar düştüğünü kaydetti. Özark, bu durumun yine mevduat ile "X-Curr Swap" faizleriyle alakalı olduğunu belirterek, "Bankalar fonlama maliyetlerinin azaldığı ölçüde faiz indirimi yapabiliyor" dedi.